Mentre les forces armades russes avancen posicions en l'atac a Ucraïna, que ja acumula diversos morts i ferits, la comunitat internacional en bloc demana que s'aturin els atacs. També ho ha fet el Parlament de Catalunya mitjançant una declaració de la Junta de Portaveus que ha estat subscrita per tots els grups excepte Vox i la CUP. El text, que porta per títol "l'agressió de la Federació Russa a la República d'Ucraïna", exposa que el Parlament lamenta i condemna les accions bèl·liques desfermades per la Federació Russa aquesta matinada, una agressió que suposa "una violació flagrant del Dret Internacional, té greus conseqüències a escala regional i global, i ha de comportar l'assumpció de responsabilitats per part dels seus promotors".

El text l'ha llegit la presidenta, Laura Borràs, a l'inici de la sessió de tarda del ple del Parlament, però prèviament quan ha començat la sessió al matí Borràs ja ha condemnat els atacs i ha demanat una actuació decidida la Unió Europea. Ha estat després quan els grups han consensuat un text on també han acordat posar de manifest que, seguint la línia que el Parlament s'ha posicionat "de forma reiterada" a favor de la resolució pacífica de conflictes, reclamen la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i de la diplomàcia. És per això que exhorten a que les parts retornin a allò establert als Acords de Minsk.

 

A més la Cambra catalana ha volgut recordar a tots els estats l'obligació de complir amb les obligacions internacionals en matèria d'asil, ha expressat la solidaritat amb totes les víctimes del conflicte​ i el suport a les organitzacions que treballin per la defensa i la protecció dels drets humans sobre el terreny. Així mateix, el Parlament dona suport a la ràpida i unitària reacció de la Unió Europea en aquest conflicte, "que faci sempre èmfasi en la diplomàcia i la negociació, la pau i la preeminència dels principis i valors democràtics".

Silenci de la CUP

La declaració l'ha llegit Borràs després d'acordar-la amb la resta de grups en una Junta de Portaveus extraordinària que s'ha convocat a les 14.45 i que s'ha allargat poc més de 10 minuts. La CUP no l'ha subscrit i a hores d'ara no ha fet cap declaració sobre el conflicte, si bé ha compartit a través de les xarxes socials una intervenció d'un dels seus diputats al Congrés, Albert Botran, atribuint a la Unió Europea part de la responsabilitat d'aquest conflicte.

Pel que fa a Vox, ha compartit un comunicat al matí condemnant els atacs russos a Ucraïna, però han explicat que no se sumarien a cap declaració al Parlament basc ni català, per ser Parlaments on hi ha partits "que promouen obertament la violència i els atacs a la unitat nacional".