La reacció del president, Pere Aragonès, després de saber que el diputat republicà Gabriel Rufián havia titllat el president a l'exili, Carles Puigdemont, de tarat ha estat immediata i pública. Però també privada. Després de mostrar públicament el seu rebuig a les paraules de Rufián i demanar al diputat "una explicació sinó una rectificació", el president s'ha posat també en contacte amb Puigdemont a qui ha transmès també el seu malestar per les desqualificacions del parlamentari d'ERC.

Ha transmès en privat el mateix que ha dit en públic, segons ha reconegut ell mateix en una conversa informal amb periodistes als passadissos de la Cambra, on se li ha demanat si havia parlat amb Puigdemont. La conversa ha estat a través de whatspp en acabar la sessió del matí del Parlament. Aragonès ha conegut les declaracions de Rufián en plena sessió de control al Govern, just quan responia a les preguntes dels grups. Per aquesta raó, quan el president del grup de Junts, Albert Batet, li ha demanat directament per aquest tema, ha desautoritzat les paraules del diputat i n'ha demanat una rectificació.

Reacció a ERC

El retret d'Aragonès davant del ple ha estat la primera desautorització pública del president al diputat republicà, després que les darreres setmanes havia protagonitzat altres enfrontaments amb Junts i el seu líder. A finals de maig va advertir al diputat dels comuns Jaume Asens que no anés tant a Waterloo. Unes setmanes abans, havia abonat les acusacions sobre l'existència d'una trama russa del procés ironitzant que l'entorn de Puigdemont actuaven com a "señoritos" que juguen a ser James Bond.

 

Ni ERC ni Aragonès havien desautoritzat el portaveu al congrés en aquestes ocasions. Això no obstant, les paraules d'aquest matí a TV3 han provocat una clara resposta. A més del president, també el responsable del grup parlamentari ha mostrar el suport a Puigdemont des del ple, mentre que dirigents com la secretaria general, Marta Rovira, han demanat a través de piulades evitar els enfrontaments entre independentistes.

El mateixr Rufián ha protagonitzat a primera hora de la tarda unes declaracions disculpant-se per les seves paraules. Les declaracions les havia fet a TV3 arran del premi al diputat 2.0 que li havia atorgat anit l'Associació de Periodistes Parlamentaris de Madrid. “Dir que no l’has cagat alguna vegada a la xarxa és mentir. Dir que per un tuit meu es va proclamar la independència de Catalunya és de tarat. En tot cas, tarat és qui la va proclamar, no qui fa el tuit”, ha assegurat durant l'entrevista.