El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat la decisió del president Quim Torra de plantar la reunió de Pedro Sánchez amb la resta de presidents autonòmics. Ho ha dit aquest divendres des de Tarragona, després de reunir-se amb la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó i l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà. A més, ha qualificat la trobada "d'acte simbòlic" que té l'objectiu de "blanquejar la monarquia".

Aragonès, doncs, ha defensat que des del Govern estan "a punt" per fer una reunió de treball per parlar sobre els 31.000 milions d'euros del fons de recuperació europeu que porta setmanes reclamant. "Quan s'hagi d'anar a treballar i a discutir hi serem, però si s'ha d'anar a fer propaganda o a reunions simbòliques, nosaltres tenim molta feina a Catalunya", ha etzibat.

 

El vicepresident també ha explicat que tot i que ell mateix havia contactat en nom del Govern amb la Moncloa per tal de preparar la trobada, s'han trobat "sense informació ni preparació prèvia". Segons ha analitzat, la trobada tenia l'utilitat de "simbolitzar el suport a la monarquia", en referència a la presència del rei Felip VI, que ha marxat després de sortir a la foto inicial de l'acte.

El tomb d'Urkullu

El coordinador nacional d'ERC no ha volgut opinar sobre la decisió d'última hora del lehendakari, Íñigo Urkullu, d'assistir finalment a la conferència de presidents després de tancar un acord amb el govern espanyol per ampliar el sostre de dèficit d'Euskadi fins al 2,6% per al 2020. Però el vicepresident sí que ha explicat que si es descompta a aquest 2,6% el que seria l'equivalent del que rebrà Catalunya, quedaria un marge de l'1,1% de dèficit "que hauria de poder tenir Catalunya". 

pere aragones tarragona - marc puig

Aragonès en l'atenció als mitjans d'aquest divendres des de Tarragona | Marc Puig

Això, segons Aragonès, demostra que els criteris que s'han fet servir per al País Basc "ratifiquen que aquest és el camí" també per a Catalunya, atès que el Govern fa temps que demana un marge d'almenys l'1% al ministeri d'Hisenda.

El tercer grau

Aragonès també ha criticat la suspensió del tercer grau dels presos polítics​, la qual ha qualificat "d'arbitrarietat de la injustícia de l'Estat". Tanmateix, Aragonès ha insistit en "no desactivar la via política", i ha demanat "abordar l'amnistia dels presos i preses polítiques i les persones exiliades".