Al final només ha estat una, l'absència a la conferència de presidents de La Rioja: la del president Quim Torra. Hi ha anat el rei Felip VI, hi ha anat el govern espanyol i hi han anat la resta de presidents autonòmics. També el lehendakari Íñigo Urkullu, que havia amenaçat de no anar-hi perquè no es reunia la comissió mixta del concert econòmic. S'hi ha presentat aquest divendres per sorpresa, després de tancar un nou acord amb La Moncloa sobre la senda del dèficit i la capacitat d'endeutament de les institucions basques.

Segons expliquen des del govern basc, hi ha hagut un acord sobre la senda del dèficit i la capacitat d'endeutament "després de dies de converses i escrits", tant entre el conseller i la ministra d'Hisenda com entre el lehendakari Íñigo Urkullu i el president Pedro Sánchez. Concretament, han acordat un objectiu de dèficit del 2,6% per al País Basc el 2020, "després de valorar l'impacte de la disminució dels ingressos". Aquesta xifra haurà de ser ratificada per la comissió mixta del concert econòmic, que es reunirà durant la primera quinzena de setembre. Pel que fa al deute públic, se situa en el 15,9% per a aquest any.

Així, el president Quim Torra ha estat l'única absència. El president de la Generalitat va demanar de participar-hi telemàticament, com altres presidents, perquè estava centrat en la gestió dels rebrots a Catalunya. Però La Moncloa s'hi va negar en tot moment i no podrà participar-hi per videoconferència. En una carta enviada ahir a Sánchez, Torra també va carregar contra la presència del Rei a la reunió: "No ens pertoca contribuir a netejar la seva imatge organitzant actes vinculats a una gran crisi que ha afectat tantíssima gent al nostre país, així com a Espanya".

De fet, Felip VI amb prou feines ha estat mitja hora al monestir de Yuso, a San Millán de la Cogolla (La Rioja), on se celebrava la conferència de presidents. Ha aparegut l'últim, com marca el protocol, i s'ha parat a saludar cadascun dels ministres i presidents autonòmics presents. Tot seguit, s'ha posat al centre de la fotografia de família i ha marxat abans que comencés la trobada en si, que està previst que s'allargui fins a les cinc de la tarda.

Fons europeu

La voluntat de Sánchez en aquesta trobada és parlar dels 140.000 milions d'euros que arribaran d'Europa entre transferències directes i crèdits. La Generalitat ja ha avançat quines seran les seves peticions en relació al fons europeu de recuperació. Per una banda, des de la plaça Sant Jaume exigeixen fixar un objectiu de dèficit de l'1% per a aquest any. Per l'altra, reclamen poder gestionar fins a 30.000 dels 140.000 milions d'euros que previsiblement arribaran a l'Estat espanyol. Torra i Aragonès van presentar el seu projecte de reactivació econòmica consensuat amb sindicats i patronal.