El front comú que ahir va plantejar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per aturar l'arribada d'un govern de PP i Vox a l'Estat no ha provocat cap especial entusiasme entre els grups interpel·lats, que atribueixen la proposta a una gesticulació per amagar els mals resultats d'ERC a les eleccions de diumenge. Aragonès ja ha pogut constatar que els seus exsocis de Junts posaran damunt la taula les mateixes reivindicacions que van provocar la seva sortida del Govern, que la CUP li exigeix recuperar la confrontació amb l'Estat i que els comuns no pensen sumar-se a cap front on estigui Junts. Tot plegat abans que comencin les reunions que està previst que se celebrin al llarg del dia d'avui al Parlament amb ERC i comuns abans de dinar, i amb CUP i Junts, després, mentre que demà Aragonès es reunirà amb el PDeCAT.

La proposta i la valoració de les eleccions de diumenge ha centrat totes les preguntes que s'han plantejat al president durant la sessió de control al Parlament. El president del grup de Junts, Albert Batet, ha assegurat que el seu partit valora la crida del president i ha mostrat la predisposició a parlar-ne, si és sincera. Però a partir d'aquí ha desplegat el rosari de retrets. Batet ha advertit que fa temps que avisen sobre la necessitat d'un canvi de rumb a l'executiu i que no calien eleccions per constatar-ho; que si s'hagués assumit aquest canvi de rumb al conjunt de l'independentisme s'hauria estalviat situacions gens desitjables, com el cessament del vicepresident Jordi Puigneró, la sortida de Junts del Govern o la negociació sense consens a Madrid per reformar el Codi Penal. "Tanmateix, valorem molt positivament la rectificació. Ara bé, si és una reacció purament pels resultats electorals del seu partit, això no serà creïble. Haurà de ser alguna cosa més que una pura declaració d'intencions. Però cal unitat. Sense retrets", ha advertit Batet, que ha apostat per un front comú el 23-J.

"Per fer-ho sense retrets, Déu n'hi do", ha ironitzat Aragonès en prendre la paraula. El president ha advertit que tothom podria fer una llista de greuges i ha insistit que la situació al govern de l'Estat ha estat difícil i ara ho pot ser molt més, per la qual cosa ha de trobar l'independentisme "màxim d'units i cohesionats".

A cop de papereta

També des de la CUP, Eulàlia Reguant ha coincidit que l'hora és greu, però ha reclamat al president si pensa corregir el rumb del Govern i la seva "concertació amb l'Estat i la patronal". "Les propostes de darrera hora semblen propostes més a cop de papereta fruit d'uns mals resultats electorals i encarats a unes noves eleccions", ha advertit la cupaire, que ha insistit en l'aposta d'escalar la confrontació amb l'Estat, en drets socials i sobirania, perquè és en aquest conflicte on el sobiranisme suma. Reguant ha preguntat sobre la recuperació dels grans consensos a Catalunya en regulació de lloguers, en immersió lingüística. "Pot ser que els seus pactes amb el PSC hagin situat el PSC a la centralitat política i el PSC els hagi arrasat a les municipals?", s'ha preguntat.

En resposta a Reguant, Aragonès ha insistit que la proposta que ahir va fer tenia l'objectiu de ser prou oberta per poder construir en positiu propostes pel conjunt del país. "No es tracta d'una papereta d'un dia, es tracta d'una aliança de fons i un treball constant", ha insistit el president, com ja va puntualitzar ahir davant dels empresaris del Cercle d'Economia.

Cortina de fum

Tampoc els comuns han mostrat especial entusiasme davant la proposta d'Aragonès. Jéssica Albiach ha titllat de decebedora i "cortina de fum" la compareixença d'Aragonès apostant per un front comú i ha retret que "el problema de Catalunya és un govern feble", que manté en el seu càrrec el conseller d'Educació o la consellera de Presidència, que no ha sabut organitzar unes oposicions, o que es planteja tornar a "regalar-li" a Junts la presidència del Parlament que s'ha utilitzat "en benefici personal" de Laura Borràs. "No pot haver-hi unes institucions fortes que defensen Catalunya amb un govern debilitat", ha sentenciat Albiach que ha advertit que els comuns amb Junts per Catalunya no aniran "ni a la cantonada".

Des del PSC el primer secretari, Salvador Illa, ha retret a Aragonès que "fa un mal servei al país estant permanentment pendent de les eleccions i subordinant el seu calendari a les convocatòries electorals", ha advertit que qui canvia "cada dos per tres" d'orientació és que està desorientat i, després de recordar que el Govern ha pogut aprovar els pressupostos, l'ha emplaçat a què els posi en marxa. "Catalunya no necessita fronts, necessita bon govern, idees clares i conviccions fermes per prosperar i anar endavant", ha advertit a més de lamentar que doni per fer un resultat de les eleccions convocades per Pedro Sánchez, que ha assegurat que les convoca per guanyar-les.

El responsable del grup de Vox, Ignacio Garriga de Vox, l'ha interrogat sobre si "creu que el Front Popular, ara rebatejat Front Comú és el que necessita Catalunya" i li ha advertit que "el resultat de Vox demostra la tendència, Catalunya té un anhel de canvi". 

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha denunciat que la proposta de front comú que ha plantejat demostra que ERC l'únic que sap fer és dividir, polaritzar, i fer-ho amb reminiscències guerracivilistes i li ha demanat que si aquest moviment vol dir que "penjarà la pell de corder i tornarà al mode procés, a cara de gos, i llençant noves crides per la independència?". Aragonès ha replicat que, si parlar de polarització i divisió, són precisament els diputats del grup taronja "els majors experts en això". "Vostès van néixer per fer això", ha reblat per sentenciar que la seva proposta "no és guerracivilisme, és antifeixisme".

La popular Lorena Roldán ha sentenciat que el Govern fa aigües i que així demostren les primeres eleccions a què s'ha sotmès ERC des que Aragonès és president.