El president de la Generalitat i candidat d'ERC per a les eleccions catalanes del 12-M, Pere Aragonès, ha carregat aquest dissabte contra el líder del PSC i favorit en les enquestes, Salvador Illa, per "defensar els interessos dels barons socialistes, el govern espanyol i el PP" en el debat sobre com ha de ser el finançament de Catalunya i qui ha de gestionar la fiscalitat. "Crec que demostra les prioritats de Salvador Illa, que no són els ciutadans de Catalunya, sinó que la Moncloa estigui còmode, els barons del PSOE no es molestin i que Ayuso pugui seguir desenvolupant el model d'un Madrid que fagocita tot el que està a l'entorn amb una competència deslleial que abaixa impostos", ha afirmat Aragonès durant una visita a la depuradora de Puigpelat amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua.

Per Aragonès, Catalunya "no pot confiar en qui no la defensa", en referència a Illa, alhora que ha reiterat a defensar la proposta que ha fet recentment, després de la convocatòria electoral, d'un finançament singular per a Catalunya amb similituds al model del País Basc i Navarra, una proposta que assegura que compta amb un "amplíssim suport". En concret, el sistema que el Govern va plantejar es basa a recaptar la totalitat dels impostos per després transferir una quantitat a determinar pels serveis que l'Estat presta a Catalunya, més una altra partida per "contribuir a l'equitat entre territoris". Es tracta d'una iniciativa que el PSC descarta, en considerar que una reforma del sistema fiscal ha de ser "multilateral" i consensuada amb la resta d'autonomies.

El candidat republicà a la reelecció ha rebutjat la crítica del PSC que fa ús del "victimisme". "Defendre que la meitat dels impostos que es paguen a Catalunya no reverteixin a la Generalitat de Catalunya, ni a les escoles ni a la sanitat, no és victimisme. Això és una profunda injustícia", ha postil·lat Aragonès. Amb la seva posició, ha afegit, el president observa que Illa demostra que la seva prioritat "no són els ciutadans de Catalunya". "Crec que és extremadament greu quan aquests dies s'està presentant davant de la ciutadania de Catalunya per demanar la seva confiança. Catalunya no pot confiar en qui no la defensa", ha conclòs.

Visita a la depuradora de Puigpelat

Aragonès ha assegurat que el Govern treballarà per "recuperar el màxim possible dels recursos previstos" en l'àmbit mediambiental i, més concretament, contra la sequera. En aquest sentit, el president ha carregat contra els partits que no van donar suport als pressupostos catalans. "Malgrat que hi ha formacions polítiques que avantposen els interessos electorals o tacticistes als interessos de país, el Govern de Catalunya treballa per superar aquests obstacles", ha etzibat. Aragonès ha fet aquestes declaracions en el marc d'una visita a la nova depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Puigpelat, que es converteix en la número 550 de Catalunya. L'actuació ha tingut un cost de 2.171.832,88 euros més IVA i permetrà donar suport a aquest nucli de l'Alt Camp, així com a les urbanitzacions de La Sínia i els Arcs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!