Conjura de barons del PSOE contra la proposta de finançament singular del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Dirigents socialistes, com ara el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, o el president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, han plantat un mur davant del model de finançament que ofereix el líder d'Esquerra Republicana, que vol que Catalunya recapti el 100% dels seus impostos. 

El president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, ha rebutjat de forma "clara, nítida i rotunda" la proposta d'un model que imitaria al del País Basc. Segons ha expressat, "trenca amb la solidaritat entre espanyols" i perquè va en contra de la solidaritat territorial i l'acord multilateral entre territoris. Per part seva, el secretari general del PSOE d'Andalusia, Juan Espadas, també ha replicat al president català que "el nou model de finançament serà fruit d'un acord equilibrat entre tots o no serà".

Page, Espadas, Cantàbria i l'Aragó

Així mateix, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, ja va expressar durant aquest dimarts que els arguments de l'independentisme català per a reivindicar aquest model de finançament "mai són reals", ja que, segons va dir, "parlar de balança fiscal és parlar de balanç 'fake', de paranys pensats per a intentar justificar els seus privilegis". El PSOE de Cantàbria també ha considerat "injusta" la proposta d'Aragonès, ja que "parteix d'una desigualtat" entre les comunitats autònomes. Defensen que "marcaria clarament desequilibris territorials a l'hora de garantir els serveis públics", encara que advoquen per un sistema que tingui en compte els "condicionants" de cada territori. També el PSOE d'Aragó, mitjançant la seva portaveu parlamentària en les Corts regionals, Mayte Pérez, s'ha posicionat "absolutament" en contra a la proposta d'ERC, ja que ho considera "un greuge comparatiu amb la resta de comunitats".

No obstant això, el PSOE de Navarra per part seva, ha expressat a través del vicepresident primer del govern de Navarra, Félix Taberna, que la seva comunitat autònoma no està en aquest debat, ja que la seva "relació ja està consolidada" de manera bilateral. Així i tot, ha recordat que ja "hi ha una proposta del govern d'Espanya que afectarà a tots els territoris".

La nova proposta i com aconseguir-ho

Des del socialisme espanyol consideren que la proposta d'Aragonès és una forma d'entrar en campanya contra el candidat del PSC, Salvador Illa. El candidat dels republicans ja ha avisat que posarà com a condició l'aprovació d'aquest nou model per aprovar els pressupostos espanyols del 2025. Per canviar el finançament autonòmic, que consisteix a passar de gestionar el 9% dels impostos al 100%, cal negociar-ho amb la Moncloa i modificar la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), que hauria de comptar amb el suport d'una majoria absoluta al Congrés dels Diputats. Des del PSOE, tanmateix, apunten que el nou model de finançament s'ha d'acordar entre totes les comunitats autònomes de l'Estat espanyol. 

El nou model de finançament proposat per Aragonès implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials, passant de gestionar el 9% dels impostos al 100%. Així, el Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021. També preveu una quota de solidaritat amb l'Estat per serveis prestats, com en l'àmbit de Defensa, l'administració jurídica o el pagament d'un fons de reequilibri territorial. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!