La vicepresidenta del Govern de la Generalitat i líder d'ERC, Laura Vilagrà, ha situat les carpetes del finançament singular, el traspàs de Rodalies i un referèndum acordat com a condicions per a possibles pactes després de les eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya. "Qui triï això, ens hi trobarà", ha dit la vicepresidenta en una entrevista a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio aquest dissabte. Vilagrà, de seguida, ha recordat que el PSC està en contra del finançament singular que proposa el president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, i ha obert la porta a un possible pacte amb Junts per Catalunya. "Crec que Junts donaria suport si Aragonès necessita els seus vots per ser president", ha dit Vilagrà, que ha posat sobre la taula la necessitat de veure les propostes dels partits.

Tot i això, l'exalcaldessa d'ERC a Santpedor considera que Junts va amb "retard" pel que fa a la negociació amb el PSOE. "Han estat anys criticant-nos i ara ja han vingut", ha dit Vilagrà, criticant el partit de Carles Puigdemont, malgrat que ha celebrat que "quan més estirem el carro, més objectius assolirem". 

Candidatura de Puigdemont

Pel que fa a la candidatura del president a l'exili, Carles Puigdemont, Vilagrà n'ha volgut restar importància, malgrat que el líder de Junts hagi promès el seu retorn durant la sessió d'investidura en cas que tingui majoria parlamentària. "És la tercera vegada que es presenta", ha recordat la vicepresidenta de l'executiu, que considera que Junts ha estat el partit més dur contra el Govern de Pere Aragonès. "Han tombat els pressupostos i han estat molt durs amb les paraules", ha subratllat Vilagrà, que ha admès que s'han de "reconstruir" les confiances perquè el país s'hi "juga la independència i poder votar". Tot i això, ha explicat que, quan torni el president Puigdemont i els exiliats, seran rebuts al Palau de la Generalitat. 

Vilagrà, alhora, ha explicat que el president Aragonès va convocar eleccions per aconseguir "més força" per "tirar endavant polítiques". "Nosaltres treballàvem per presentar uns molt bons pressupostos. Si no s'aprovaven, entràvem en una altra dimensió de més fragilitat", ha reconegut la vicepresidenta del Govern, que ha admès sentir-se "molt còmode" fent de binomi amb Pere Aragonès. "El president Aragonès té el país al cap", ha subratllat Vilagrà, que ha deixat entreveure que anirà de segona a la llista dels republicans per al pròxim 12-M. 

Pel que fa a la suspensió temporal de la mesa de diàleg entre ERC i el PSOE (que s'ha reunit tres cops amb mecanisme de verificació internacional), Vilagrà ho ha atribuït al context electoral. "Preferim explicar les coses quan donen resultats en comptes d'escenificar les coses. ERC és el partit dels consensos", ha reivindicat Vilagrà. 

Crisi a les presons: no descarta cessaments

Pel que fa a la crisi de les presons, el departament de Justícia ha obert una investigació interna sobre l'assassinat de la treballadora de la presó de Mas d'Enric i que amb els resultats a la mà "s'assumiran les responsabilitats que pertoquin". La consellera no ha descartat cessaments, però també ha defensat que el Govern ja estava "reforçant les plantilles" per millorar la seguretat i les condicions laborals als centres. Vilagrà ha dit que ara "avançaran" mesures previstes i acordades amb els sindicats. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!