El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha replicat al rei Felip VI que és "on les institucions democràtiques funcionen" que hi acostuma a haver "creixement econòmic". Després que el monarca hagi apel·lat a "la unitat" per "sortir enfortits de la crisi", Aragonès li ha respost que "l'economia no entén de monarquies ni de símbols del passat".

El coordinador nacional d'ERC també l'ha instat a "reflexionar" davant l'absència dels membres de l'executiu català i del Parlament. "A Catalunya no tenim rei, per això les institucions catalanes no l'han rebut", ha subratllat. Segons el vicepresident, els catalans van decidir l'1-O que "no serien súbdits de ningú" i "menys d'un rei que avala el 'A por ellos'" mentre "ens colpejaven a les escoles".

Aragonès ha fet aquestes declaracions en una visita al laboratori antropològic de la UAB, celebrada mentre Felip VI era a Barcelona. En declaracions als mitjans, ha recalcat que el Rei "simbolitza la continuïtat històrica del règim franquista" i que "no pot presumir de tenir valors democràtics ni transparència quan té l'ombra de la corrupció, sinó el rei emèrit no s'estaria refugiant en una dictadura del Golf Pèrsic".