El rei Felip VI s'ha presentat aquest matí a Barcelona, un cop més literalment blindada per un dispositiu de seguretat de Mossos i CNP, per lliurar els premis de la BCN New Economy Week a l'Estació de França. Davant d'un sorollós buit institucional, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha hagut de rebre el monarca sense cap de les principals autoritats de Catalunya i de la ciutat presents. De fons se sentien xiulets de protestes rere el cordó policial al Pla de Palau. En una intervenció de quinze minuts des d'un petit escenari muntat a l'estació, el monarca ha reclamat "una imatge d'unitat" per proporcionar "un entorn estable i beneficiós per a les empreses, generant així major riquesa i treball". En total, l'acte ha durat tot just mitja hora.

El monarca ha argumentat que una "imatge internacional positiva" contribueix sempre de forma significativa a l'economia en termes d'inversió.

"Fer millor les coses"

"Espanya s'ha llaurat merescudament una imatge internacional associada a la competitivitat i a l'excel·lència productiva. Treballem junts per mantenir-la, per augmentar-la on sigui necessari", ha reclamat en el seu discurs, on no hi ha hagut cap referència explícita a la situació política a Catalunya però sí tres crides en un mateix paràgraf sobre la "imatge" que es transmet.

Felip VI durat la intervenció a l'Estació de França / Sergi Alcàzar

El rei durant el seu discurs BCN New Economy Week a l'Estació de França / Foto: Sergi Alcàzar

Tot plegat en una intervenció que en la seva textualitat s'ha cenyit a un contingut estrictament econòmic, però on les crides a la unitat s'han repetit: "Tenim l'oportunitat de fer millor les coses. I de fer-les junts", ha assegurat Felip VI.

Sánchez, que ha arribat uns minuts abans a l'estació, ha rebut el monarca quan ha baixat del vehicle. S'han creuat una salutació freda, amb la mà al pit. Davant del buit del Govern de la Generalitat, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha estat la principal autoritat de Catalunya present a l'acte, on només han pres la paraula el delegat especial de l'Estat a la Zona Franca, Pere Navarro, i un dels premiats. En nom de l'Ajuntament només hi ha acudit el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, després que l'alcaldessa, Ada Colau, ha declinat assistir-hi com a protesta per les "males praxis" de la Casa Reial.

Entre els assistents a l'acte hi havia el president de Foment, Josep Sànchez-Llibre; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el president de Planeta, Josep Crehueras, i el president del Grup Godó, Javier Godó.

felip VI Cunillera / Sergi Alcàzar

Felip VI conversa amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera / Sergi Alcàzar

Protestes

Abans de l'arribada del Rei, els Mossos han obligat a despenjar una pancarta que hi havia a l'edifici, just davant de l'Estació de França amb el lema Felip, l'últim. L'ampli cordó policial ha impedit que pogués arribar a l'Estació de França la cadena humana convocada per Òmnium Cultural i l'ANC junt amb els partits i entitats independentistes. 

En acabar l'acte, el monarca s'ha fotografiat amb els premiats i ha marxat. L'agenda del Rei ha seguit amb una visita a l'anomenada Incubadora d'Empreses Impresores 3-D, que s'ha emmarcat en una visita privada i s'ha fet sense seguiments dels mitjans.

Mentre el monarca marxava de l'Estació de França, els tres darrers presidents de la Generalitat començaven una roda de premsa a Perpinyà per denunciar la repressió de l'Estat contra l'independentisme.

A la imatge principal, Felip VI i Pedro Sanchez arriben a l'Estació de França / Foto: Sergi Alcàzar