Un govern de concentració dels partits sobiranistes seria la millor manera de rebutjar una sentència condemnatòria als líders independentistes per a Esquerra Republicana de Catalunya. La proposta podria funcionar fins que s'aconsegueixi una negociació amb l'Estat.

Així ho ha assegurat el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, en una entrevista a RAC1, on ha avançat que encara per ara no hi ha consens, s'està treballant en un govern de concentració. "Aquesta proposta a Esquerra ens agrada", ha indicat i ha concretat una data límit: "funcionaria fins que s'aconsegueixi una taula de negociació amb l'Estat i que l'agenda política es pugui desplegar".

Com a resposta a la sentència, el vicepresident i conseller d'Economia ha defensat que un govern de coalició "incrementaria la majoria parlamentària" i ha indicat que estarà a favor del que acordin les organitzacions independentistes. "Si hi ha condemna hi haurà d'haver mobilitzacions perquè estem indignats. Voldrà dir que votar és delicte. Jo seré el primer", ha assegurat sense detallar el contingut de la mobilització, que ha condicionat al grau de la condemna. 

De totes maneres, la CUP ja ha rebutjat la proposta d'ERC com a resposta a la sentència. Entrevistat a Catalunya Ràdio, el diputat Carles Riera ha confirmat que "la CUP no té un govern de concentració autonòmic a la seva agenda, de cap de les maneres. En aquest sentit, ha situat aquesta fórmula només en un escenari de ruptura amb l'estat que ara veu "lluny". Riera ha explicat que hi ha coincidència en la desobediència civil però no en la desobediència institucional com a estratègia de l'independentisme. 

ERC tampoc tanca la porta a una aturada de país com a resposta a la sentència. Ara bé, Aragonès ha deixat clar que "amb això no n'hi ha prou" i que cal avançar cap a un escenari de diàleg amb l'Estat per aconseguir un referèndum pactat i reconegut internacionalment.

En unes hipotètiques eleccions al Parlament, el candidat d'ERC serà Oriol Junqueras. "Per nosaltres no està inhabilitat i no ho estarà", ha dit Aragonès. En aquest sentit, ha assegurat que ERC no renunciarà a cap camí però s'ha mostrat convençut que "la unilateralitat no es guanya proclamant-la". Per tenir la força necessària cal, per Aragonès, superar el 50% en unes eleccions i tenir institucions a favor, "No com va passar durant el 155", ha afegit. 

Repetició electoral al Congrés

Sobre una repetició electoral espanyola, Aragonès ha exposat la prioritat d'evitar el risc d'un govern de dretes. "És evident que el PSOE no és una força independentista d'esquerres amb qui compartim full de ruta. Però si hi ha una esperança d'obrir un diàleg no serà amb una coalició del trifachito", ha dit. 

En el cas que Pedro Sánchez convoqui noves eleccions, l'objectiu d'ERC serà convertir aquesta repetició en una demostració de força política per demanar una solució en el conflicte Catalunya-Espanya. "Potser la resposta electoral seran unes eleccions espanyoles. Jo, de Pedro Sánchez, m'ho pensaria", ha dit Aragonès a RAC1.

Resposta a Comín

El vicepresident del Govern ha demanat que no s'entri en comprar les decisions de persones que han patit "repressió". En la mateixa entrevista ha fet referència a les declaracions de l'exconseller Toni Comín a l'ACN en què afirmava que "la decisió políticament responsable es diu exili".

"Davant una situació de repressió el pitjor que podem fer es entrar a discutir entre nosaltres i comparar les decisions de persones que han patit la repressió en els dos àmbits", ha afegit Aragonès. Tot i així, ha manifestat que Comín sap que sempre podrà comptar amb ERC.