El conseller de Salut a l'exili, Toni Comín, ha reivindicat que "la decisió políticament responsable es diu exili". En una entrevista amb l'ACN des de Lovaina, Comín ha assegurat que "l'exili era l'opció políticament coherent amb la declaració d'independència i el referèndum". "A nosaltres no ens podran intentar fer xantatge amb el tercer grau", ha precisat.

"Si volíem mantenir viu el que havíem començat l'1 d'octubre, només es podia fer des de l'exili perquè des de la presó és impossible", ha apuntat. L'eurodiputat electe de Junts ha criticat que ERC hagi estat "massa centrada en l'estratègia de l'hegemonia" i ha defensat que ell no està "fent pinya" amb el president Carles Puigdemont "per contribuir a l'hegemonia de Junts per Catalunya".

De fet, el conseller de Salut a l'exili d'ERC ha negat "cap distanciament" amb els republicans després d'haver concorregut a les eleccions europees amb el líder de JxCat sota la llista Junts i ha assegurat que sempre ha actuat amb "màxima lleialtat" al partit.

El conseller ha reconegut, però, que ha tingut "diferències estratègiques" amb la formació de Junqueras, però que sempre les han intentat discutir de manera "lleial i oberta". "Com a mínim amb qui jo em relaciono d'ERC em segueix mirant com abans", ha afirmat.

toni comin - acn

Comín ha comentat que ha sigut "crític" quan ha vist que la formació de Junqueras estava "atrapada" en "la lluita per l'hegemonia" perquè creu que s'ha "d'aparcar" quan cal "unitat" en la "dura confrontació amb l'Estat". "No he volgut ser còmplice d'això", ha justificat, matisant que ha aplicat "la mateixa regla" a JxCat.

Tanmateix, ha recordat que ell o Puigdemont no estan "excessivament lluny" de la postura d'alguns dirigents republicans com Marta Rovira. En aquest sentit, assegura que la "música" de la secretària general d'ERC "sona molt" com la seva.

Resposta a la sentència

Pel que fa a la resposta a la sentència del judici al procés, Comín ha reflexionat que "l'independentisme ha de decidir si es rendeix o va a una confrontació". En aquest context, el conseller a l'exili ha afirmat que ell opta per "una confrontació pacífica i democràtica" contra l'Estat que requereix "acció institucional i desobediència civil".

"Cal enfortir les institucions, preparar la societat civil per tal que, en el moment que es consideri, poder desplegar una estratègia d'enfrontament institucional i civil amb l'Estat", ha dit, tot afegint que "la independència de baix cost no existirà mai" i que l'independentisme corre el risc de quedar-se en "un impàs crònic".

Pel que fa al debat sobre la convocatòria d'eleccions com a reacció a la sentència, Comín s'ha oposat a uns nous comicis perquè no creu que enforteixin la posició de l'independentisme ni "la unitat estratègica" que demana el carrer. "Clar que les eleccions són saludables per a una democràcia, però estem parlant de si amb unes eleccions enfortirem la posició de l'independentisme", ha apuntat una setmana després que el líder d'ERC Oriol Junqueras recriminés que alguns sectors diguin que "l'exercici democràtic del dret de vot debilita les institucions d'un país".

Per altra banda, Comín s'ha mostrat obert a la idea d'un govern de concentració de cara a la sentència de l'1-O i ha alertat que "el preu" no pot ser la renúncia a "l'estratègia de confrontació democràtica", que ha considerat imprescindible.

Tercera euroordre

Comín ha comentat també que la sentència del judici augmentarà les probabilitats que Bèlgica denegui la seva extradició. "Afegirà encara més estupor davant la justícia belga", ha pronosticat. Amb tot, ha garantit que els del Govern de Puigdemont afrontaran una esperada tercera euroordre a Bèlgica i ha confiat que els magistrats belgues arribin "a la mateixa conclusió que els alemanys".