El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, descarta que la pròrroga pressupostària sigui una opció i aposta per negociar amb tots els grups una vegada estigui tancat el projecte de comptes. Així ho han assegurat fonts del departament a El Nacional, que han indicat que en aquests moments encara s'està negociant internament quin pressupost ha de tenir cada conselleria. 

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dimarts a la roda de premsa posterior al consell executiu que el projecte de pressupost pel 2019 no estarà llest encara per ser aprovat a la reunió de dimarts vinent, pel que els terminis segueixen corrent i cada vegada és més difícil poder aprovar els comptes abans que s'acabi l'any. "Anem endarrerits", ha assegurat, al que ha afegit que "és possible que durant un període s'hagin de prorrogar els pressupostos".

Des del departament d'Economia, però, demanen accelerar els tràmits i aposten per tancar els comptes internament de manera immediata per evitar la pròrroga tècnica o reduir-la al màxim. L'opció de no acabar presentant uns nous comptes i prorrogar els de 2017, ja que aquest 2018 ja estaven prorrogats, no és una opció que estigui sobre la taula d'Aragonès. 

artadi, aragones, torra - EFE

El president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonés i la consellera Elsa Artadi es dirigeixen a la reunió del Consell Executiu / EFE

Per això, s'estan intensificant els contactes i les reunions amb els altres departaments. De fet, aquest dimarts a la tarda hi ha hagut reunions, que continuaran aquest dimecres amb la mirada posada a tancar la negociació dels comptes immediatament per començar-la amb la resta de grups parlamentaris. 

La negociació entre departamenst s'ha endarrerit més del previst i el motiu han estat les diferències internes. ERC aposta per ampliar el pressupost de conselleries com Sanitat, Educació i Interior, dotant els Mossos i els Bombers de més recursos, i això implicaria congelar o inclús reduir el d'alguns dels altres departament, fet que ha provocat algunes discrepàncies. Tot i això, el vicepresident confia a poder salvar les diferències i començar la negociació real amb la resta de grups.

Negociació oberta a tots els grups

De moment hi ha hagut els primers contactes inicials amb tots els grups, però no s'han entrat a discutir els detalls. El soci predilecte d'ERC, i per extensió del Govern, són els comuns, però Aragonès no pensa tancar la porta a cap altre grup, tot i reconèixer que amb Ciutadans i PP seria molt difícil una negociació. Així, la negociació dels comptes se centrarà en el grup liderat per Jéssica Albiach, però també amb la CUP i fins i tot amb el PSC.

L'objectiu del vicepresident i conseller d'Economia és fer els comptes més socials possibles i que comencin a revertir les retallades i, així, posar molt difícil a la resta de grups, sobretot als d'esquerres, votar-hi en contra. 

De moment, però, la CUP ja ha expressat en reiterades ocasions la seva negativa a negociar els pressupostos del Govern. Així ho va decidir el consell polític de la formació. Segons els anticapitalistes, els comptes perpetuen les "polítiques neoliberals" i tenen "elements que no reverteixen les retallades".

EL NACIONAL comuns alamany albiach ribas - sergi alcazar

La presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, i les diputades Elisenda Alamany i Marta Ribas al Parlament / Sergi Alcàzar

Per la seva banda, els comuns vinculen el seu suport als pressuposts del Govern al fet que ERC i el PDeCAT aprovin els de l'Estat. El president Quim Torra va anunciar divendres passat que els grups independentistes no els hi donarien suport, després de la duresa dels escrits d'acusació de la Fiscalia i també de la falta de gestos de Pedro Sánchez pel que fa als presos i l'autodeterminació. També els republicans han defensat que "ara com ara" el seu vot als comptes de l'Estat és un "'no' claríssim" i el mateix vicepresident ha defensat que "només els votaran si es retiren les acusacions"

Tot i això, la negociació dels pressupostos de Sánchez no arribaran a debatre's al Congrés fins als mesos de febrer o març, pel que el context polític, en aquell moment, pot haver canviat substancialment.

A més, encara queda per sumar a l'equació els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona. L'alcaldessa Ada Colau vol aprovar els pressupostos de la ciutat per sortir més reforçada de cara a les eleccions municipals i aquest any no pot utilitzar la carta de la moció de confiança, per tant, necessitarà el suport dels independentistes.