El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat que els partits independentistes no votaran els pressupostos de Pedro Sánchez a no ser que es retirin les acusacions contra els presos polítics. En una entrevista a TV3, el vicepresident ha indicat que "no es pot col·laborar amb l'estabilitat d'un govern que avala que els nostres polítics hagin d'estar 12 anys a la presó", en referència a la petició d'acusació feta per l'Advocacia de l'Estat.

El titular d'Economia ha insistit en que organitzar un referèndum i votar no pot ser delicte a l'Europa del segle XXI i que per tant des del Govern no es deixarà de "batallar ni pressionar". En la mateixa línia, ha recordat que qui va cometre agressions l'1-O va ser la policia espanyola i que per tant "el relat de la Fiscalia es construeix amb acusacions falses".

D'altra banda, Aragonès també ha carregat contra les acusacions per part de l'Advocacia; "unes acusacions polítiques" que, a l'igual que les de la Fiscalia, "tampoc s'ajusten a la realitat". El vicepresident opina que l'estat espanyol volia "fer un pas de distanciament" de la posició de la Fiscalia "però no ha estat prou valent". És per aquest motiu que Aragonès creu que "tot i que el PSOE ha canviat una mica de rumb, segueix tenint el mateix horitzó que el govern anterior (PP)".

"Llibertat, absolució i autodeterminació"

"Llibertat, absolució i autodeterminació" són les tres idees que planteja el Govern després de veure la "poca valentia del govern espanyol", fet que els genera deslegitimació "com més anys de presó es demanin". Aquests tres conceptes, segons el vicepresident, "tenen més suport que la mateixa independència".

La lluita a l'estranger per internacionalitzar el conflicte català és un dels grans objectius del Govern, és per això que Aragonès ha subratllat que "si segueix la repressió, l'Estat haurà de pagar un preu de cara a la comunitat internacional". El conseller d'Economia ha afirmat que fora d'Espanya "tothom diu que no hi ha hagut rebel·lió" però que "ningú és prou valent per posar-ho sobre la taula".

Els pressupostos catalans es presentaran en un mes

El vicepresident ha afirmat que aproximadament en un mes presentarà els pressupostos per a l'any que bé. Aragonès ha insistit que el marge per fer canvis en la fiscalitat està "molt esgotat" tot i que no ha tancat la porta a parlar-ne amb els grups parlamentaris. "Si volen entrar a la negociació, en podem parlar, tot i que vull recordar que hem fet un llarg recorregut en fiscalitat", ha argumentat. Sobre els suports als pressupostos, Aragonès no renuncia a negociar amb la CUP i ha defensat que són uns comptes "bons". Així mateix, ha assenyalat que hi ha altres forces d'esquerres que podrien participar en els pressupostos per a l'any que ve.

Finalment, Aragonès ha recordat que en els darrers anys s'ha recuperat l'impost al patrimoni, s'ha creat l'impost sobre els habitatges buits i s'ha avançat en fiscalitat ambiental. En aquest context, ha afirmat que sempre es pot revisar però advertint que "el marge està pràcticament esgotat".