"No acceptarem xantatges". Així ha avisat aquest dimecres el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, al govern de Pedro Sánchez i també a Podemos i ha insistit que els republicans no donaran suport als pressupostos de l'Estat si no s'avança en l'autodeterminació i en la fi de la repressió. "Si volen garantia d'estabilitat cal que abordin els problemes de fons", ha manifestat en aquest sentit. 

"La Constitució esta qüestionada i aquest poble va exercir el dret a l'autodeterminació l'1 d'octubre", ha recordat a Aragonès, afegint que "això cal que estigui en una negociació per donar-li una sortida política". A més, ha recordat la situació dels presos i exiliats i ha demanat que actuï contra la repressió. "Menys propaganda i menys fets. Menys dir que estan en contra la repressió i més actuar-hi en contra", ha afirmat. 

"No acceptarem xantatges sobre el pressupost i menys quan ens diuen que arribaran uns diners a Catalunya que ens toquen per llei i que arribaran també a la resta de comunitat", ha denunciat també Aragonès, en referència als 2.200 milions d'euros previstos per Catalunya als pressupostos però que corresponen per Estatut. En aquest sentit, els ha demanat "menys propaganda i més fets". 

El vicepresident del Govern i president adjunt d'ERC ha fet aquestes declaracions a Viladecans, on s’ha trobat amb membres de la comunitat gitana, l'endemà que Pedro Sánchez anunciés que portarà els pressupostos al Congrés el proper mes de gener. També arriben després de la irrupció de Vox al Parlament d'Andalusia i de les pressions dels comuns a aprovar els pressupostos per no "donar ales" a l'extrema dreta.