El Consell de Ministres aprovarà el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 el mes de gener i el remetrà el Congrés, segons ha anunciat aquest dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una entrevista en Telecinco, Sánchez ha confirmat que, malgrat no comptar ara per ara amb prou suports, el seu govern continua determinat a continuar el full de ruta que es va fixar després de la moció de censura.

Això suposa un canvi d’estratègia respecte a la que La Moncloa havia anunciat les últimes setmanes, quan avançava que no portaria els comptes al Congrés per evitar el desgast d’un debat perdut pel ‘no’ de les forces independentistes. El gir es produeix després del revés electoral del PSOE a Andalusia, on els socialistes han perdut la capacitat de formar govern a mans d’una entesa entre PP, Cs i el partit d’ultradreta Vox.

La presentació dels comptes pretén pressionar les forces independentistes perquè es repensin el seu ‘no’ als comptes i evitin, d’aquesta manera, un final abrupte de la legislatura que podria reproduir al Congrés la majoria de dretes andalusa. Sánchez s’ha refermat en el “full de ruta” que és “complir amb la tasca” i que si les forces independentistes no donen suport als comptes “hauran d’explicar-ho als seus ciutadans”.

En aquest sentit ha advertit que en cas que no tirin endavant caldria “replantejar moltes coses”, tot i que no ha volgut confirmar que això impliqui un avançament electoral. “Tenim un full de ruta clara i al gener el Consell de Ministres aprovarà el seu projecte de pressupostos i el Congrés haurà de decidir si bloqueja aquesta proposta social o no”, ha dit.

Consell de Ministres a Barcelona

Sánchez ha relativitzat les protestes de la Generalitat pel Consell de Ministres que el seu govern celebrarà Barcelona el dia 21. Segons Sánchez, serà “un bon Consell de Ministres per la població catalana i espanyola” on “anunciarem coses importants en matèria social i de drets i llibertats”. Per això ha demanat al president de la Generalitat que no “perdi les formes” perquè és el ”primer representant de l’Estat” a Catalunya, i “espero que es garanteixi la seguretat” per a la celebració "normalitzada" d'un Consell de Ministres “important i històric”.

Sánchez també ha relativitzat les manifestacions de Torra respecte a la independència de Catalunya i ha afirmat que “entre que es diu i el que es fa hi ha molta distància”. Malgrat les manifestacions del Govern, ha dit, de moment “no hi ha cap il·legalitat” perquè Torra sap que l’executiu espanyol “actuarà amb contundència en cas de trencament de la Constitució i de l’Estatut”.

En aquest sentit, ha recordat que ell com a líder del PSOE va donar suport al 155 “quan va ser necessari” i Torra “sap quins son els límits en què podem dialogar per arribar a una solució política”. “Estem parlant de referèndums que divideixen per molt de temps les societats” i l’independentisme “no disposa d’una majoria social i el seu projecte polític va contra la història”, ha sentenciat.