El Govern manté la pressió al PSC i insisteix que "ja hi ha entesa" amb els socialistes sobre els pressupostos. Ho fa just al mateix temps en què la portaveu del PSC, Alícia Romero, nega en una entrevista a ElNacional.cat aquest acord. De fet, l'executiu ha fet extensiu el seu pressing públic a Junts i ha afirmat que també amb aquesta formació han avançat les converses. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reiterat després de la reunió del Consell Executiu que ja s'ha aconseguit un acord en el 87% dels punts amb el PSC. "Només cal voluntat política, i esperem que no es dilati més i pugui ser una realitat en els propers dies", ha reiterat Plaja.

Pel que fa Junts, ha assegurat que s'ha aconseguit acords en una cinquantena de punts, tot i que el partit de Borràs i Turull s'assegura que encara no se'ls ha facilitat tota la documentació que reclamen. La conclusió, segons el Govern, és que que l'entesa pels pressupostos amb les dues forces està a les portes de segellar-se, i que l'aprovació del projecte és responsabilitat tant del Govern com dels partits de l'oposició, perquè d'aquests comptes depenen "moltes ajudes que van directament als ciutadans". 

"Acord, els propers dies"

Això no obstant, la portaveu ha evitat assenyalar el calendari sobre quan es podrà aprovar el projecte, per considerar que seria contraproduent fixar un calendari, i s'ha limitat a subratllat que "no hi ha temps per perdre" i que "aquest acord ha d'arribar els propers dies".  Això no obstant, Plaja ha reiterat que "si es té la constància que que algú dilata la negociació per raons d'electoralisme o partidisme" el Govern aprovarà el projecte i el portarà al Parlament per a la seva tramitació. "Però no en estem aquest punt. Esperem que en qüestió de dies sigui una realitat l'acord a quatre", ha insistit.

El Govern va fer públic ahir que té un acord amb el PSC en el 87% dels punts que reclamen els socialistes. No va concretar més enllà d'explicar que es tracta de 147 propostes en l'àmbit de salut, energia, drets socials, indústria, educació, gestió d'aigua o mobilitat. Segons els negociadors de Pere Aragonès, aquesta entesa ascendiria a 5.386 milions. Això no obstant, l'executiu va advertir que les propostes addicionals que "ara" ha incorporat el PSC representen 5.000 milions, que obligarien a inflar artificialment la previsió d'ingressos o desplaçar el compromís de despesa a anys futurs.

Plaja ha evitat detallar els punts en què estan d'acord. El que sí ha fet és assegurar que no hi ha "cap element insalvable" i ha insistit que els temes extrapressupostaris s'han de tractar com a tals. "El gruix principal dels acords està tancat", ha insistit tot i admetre que és una evidència que les negociacions no estan tancades.

En qualsevol cas, el Govern considera que si finalment el projecte no s'aprova no afectarà la continuïtat de la legislatura, que se sustenta en els 33 diputats d'ERC dels 135 del Parlament. "L'objectiu és clar, acabar la legislatura, la convocatòria o no d'eleccions no depèn dels pressupostos. Cal separar carpetes. És necessari tirar endavant aquests pressupostos. Però no condiciona en cap cas la vida d'aquesta legislatura", ha reblat. 

 

Taula de diàleg

Pel que fa la taula de diàleg, que s'havia de celebrar abans d'acabar el 2022, el Govern ha admès que ja no espera la reunió "ni els propers dies ni les properes setmanes". La portaveu ha tret ferro a aquest incompliment, insistit que els primers objectius de la taula s'han acomplert i ha subratllat que l'important són els resultats, com la reforma de la malversació i la derogació de la sedició, i no una fotografia, i ha assegurat que les converses continuen amb l'objectiu d'aconseguir votar en un nou referèndum.

Plaja ha atribuït el fet que no es convoqui la taula de diàleg a la pressió els darrers dies a Madrid arran de la reforma del Codi Penal, que ha tensionat el Govern espanyol raó per la qual no ha complert el seu compromís. "El Govern ha prioritzat evitar el soroll abans que mantenir el seu compromís. És un tema de voluntat política. Costa entendre que després d'aconseguir aquesta avenços el Govern espanyol no hagi mantingut la taula", ha retret.

D'altra banda, el Govern ha admès que no té cap paper a la convocatòria de la cimera entre França i Espanya que se celebrarà el 19 de gener a Barcelona, i que tampoc hi ha agendada cap reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez amb motiu de la cimera hispano-francesa.