El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no renunciarà a la taula de diàleg encara que hi hagi un canvi de govern a Espanya. Amb les eleccions espanyoles a l'horitzó, Aragonès ha afirmat que la taula de diàleg es mantindrà encara que a Espanya acabés governant la dreta "Catalunya no s'aixecarà de la taula de negociació. I si ho fa Espanya, haurà de donar compte de per què ho fa", ha afegit. "Nosaltres no renunciem a continuar un procés per a continuar exigint la celebració d'un referèndum i l'amnistia", ha assegurat. En una entrevista amb l'ACN, el president ha demanat temps perquè es construeixin "les confiances entre parts". El cap de Govern ha indicat que en la darrera reunió entre els dos governs, el passat 26 de juliol a Madrid, es van produir "acords parcials" que han d'anar avançant "fins a arribar a un gran acord final, que nosaltres defensem que sigui l'amnistia i un acord per a celebrar un referèndum".

Un altre dels passos que es va acordar van ser la desjudicialització i protegir el català a l'escola i impulsar-lo al Senat i a l'Eurocambra. En aquest sentit, el cap de Govern, sosté que aquest acord "s'ha d'entendre com una mesura de construcció de confiança més que no pas com un acord sobre el fons de la negociació". "És d'aquells primers acords que permeten veure que les dues parts tenen voluntat d'avançar", ha comentat. Sobre la desjudicialització, Aragonès ha explicat que encara està pendent de concretar amb quins instruments s'ha de fer. Es tracta, doncs, "d'una carpeta oberta" que s'ha d'abordar en les pròximes setmanes. Així doncs, l'objectiu del Govern és que les reformes o eines necessàries per a la desjudicialització arribin abans de finals d'any. Per això Aragonès alerta que venen "setmanes de feina molt intensa" per poder assolir-ho.

Proposta de l'Estat per Catalunya

En referència a la taula de diàleg entre ambdós governs, el president de la Generalitat insisteix que els futurs acords s'hauran de centrar en "com es dona resposta a la voluntat majoritària de decidir en llibertat" i "com s'acaba amb la repressió". "El procés de negociació ha de continuar avançant i caldrà que finalment l'Estat digui quina proposta té per a Catalunya. La nostra és un referèndum sobre la independència. Quina és la seva?", ha exposat. Sobre les propostes que ha presentat l'Estat espanyol ha reconegut que, fins ara, només ha posat damunt la taula propostes concretes "que podrien servir per a altres territoris on no hi ha un conflicte polític".

Aragonès ha detallat que en cada pas que s'aconsegueix amb el govern espanyol sobre la taula és traslladat als dirigents de JxCat, amb els quals assegura que "parla constantment". Junts, com l'any passat, no es va presentar a l'última taula de diàleg. El cap del Govern continuarà treballant perquè s'hi incorporin "com més formacions, millor". Mentrestant, però, ha instat els seus socis a presentar una alternativa concreta a la taula de diàleg si no la consideren adequada per a resoldre el conflicte. Per ara, ha dit, no s'ha posat damunt la taula "públicament ni privada" cap alternativa que sigui "aplicable". "El que no faré és cometre la irresponsabilitat d'abandonar un procés de diàleg si no tinc una alternativa", ha sentenciat. 

Relació del Govern amb la CUP

Aragonès ha parlat sobre les relacions del Govern amb la CUP, i ha sostingut que l'executiu "continua treballant en tots els aspectes que contenia l'acord d'investidura" pactat amb ells. En aquest sentit, ha recordat que els anticapitalistes van decidir no donar suport als pressupostos del 2022 i, per tant, no es pot continuar "la cadena de confiances". I ha assenyalat que ara cal "estabilitat, sòlides majories per a aprovar pressupostos i tirar endavant les transformacions que necessita el país". Malgrat això, no tanca la porta a la reincorporació de la CUP. "La mà està estesa a les forces que van donar suport a la investidura i a les que han anat facilitant l'aprovació dels pressupostos", ha insistit Aragonès, en referència als comuns, amb qui van negociar els comptes l'any passat.