El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en una entrevista pel diari argentí La Nación que el procés de negociació, o taula de diàleg, entre Generalitat i Estat "culminarà en una Catalunya independent", a més, reconeguda tant per "la Unió Europea, com per l'Estat espanyol".

Aragonès ha proclamat que la tan polèmica taula de diàleg, que ha dividit el Govern, donarà bons fruits a l'independentisme: "Aquest procés de negociació culminarà finalment amb una Catalunya independent que serà reconeguda per la Unió Europea i l'Estat espanyol".

Aragonès

Captura de l'entrevista al president a La Nación

Pactar i negociar

El president ha estat preguntat per la "crisi de Govern" que ha esclatat arran de la taula de diàleg. Aragonès ha argumentat que entén "l'escepticisme", però que a la vegada creu que "no es pot desaprofitar cap ocasió per defensar la independència".

Mesa de diálogo, ministros, félix bolaños, Isabel Rodríguez, Miguel Iceta y Yolanda Díaz, Consellers, Roger Torrent, Laura Vilagrà y los presidentes, Pedro Sánchez y Pere Aragonès, palau de la generalitat - EfeL'última reunió de la taula de diàleg. - Sergi Alcàzar

La periodista argentina Laura Ventura ha demanat al president quines són les diferències en l'estratègia independentista respecte a la del president Carles Puigdemont el 2017. "Nosaltres volem fer-ho de forma acordada", argumenta Aragonès en relació amb l'estratègia unilateralista de Puigdemont. "El nostre mirall és el d'Escòcia. Si ha sigut possible al Regne Unit, també ha de ser possible a Catalunya en relació amb Espanya", explica.

Aragonès diu que el procés de negociació "no és fàcil" i que "no s'assoliran objectius d'un dia per l'altre", però que creu fermament que "és la via que necessita" la societat catalana i l'espanyola per, segons ell, madurar com a societat.

Aragonès planta el Rei

Aragonès ha assegurat que no assistirà a l'entrega de premis Planeta, a la que hi anirà el Rei Felip VI i la reina Letícia. L'acte es celebrarà divendres a les 21h en el Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Els reis d'Espanya presidiran l'acte d'entrega dels 70 Premis Planeta cinc anys després de la seva última assistència al sopar del guardonat, quan van coincidir amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.

Aragonès i l'aeroport

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que no hi ha "cap nova proposta" acordada pel Govern per l'ampliació de l'Aeroport del Prat. En una atenció als mitjans després de participar d'una caminada popular per la paràlisis cerebral i la pluridiscapacitat a Barcelona, ha indicat que qualsevol iniciativa per reformar la instal·lació haurà de ser "coherent" amb la preservació de la biodiversitat i la lluita contra la crisi climàtica a més a més de millorar la mobilitat i la connectivitat.

El cap del Govern ha descartat "especular" amb propostes "no oficials" i ha dit que si es presenten projectes s'hauran d'abordar al Consell Executiu per tenir "afectacions en molts àmbits". El president de la Generalitat ha subratllat que qualsevol proposta pel futur de l'aeroport haurà d'anar acompanyada del traspàs de la gestió a la Generalitat. A més, ha recordat que va ser el govern espanyol qui va decidir suspendre la inversió de 1.700 milions d'euros dins el període fins el 2026.

Imatge principal de Pere Aragonès ACN