Tant l'extrema dreta espanyola com la italiana van lamentar el revés judicial de Carles Puigdemont a Llarena. És més, tot i que ha passat una setmana des de la vista a la Cort d'Apel·lació de Sàsser, encara avui els ultres es manifesten en contra. És el cas de la líder del partit Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, qui va assistir a una convenció de Vox a Madrid i va demanar perdó "com a italiana" per la manera en què el seu país ha tractat l'entrada del president a l'exili a Sardenya. Aquest dilluns, el partit independentista iRS ha emès un comunicat contra ella, rebutjant de forma rotunda les seves paraules. 

Per a aquesta formació, "aquestes declaracions són una confirmació més del caràcter antidemocràtic de la Sra. Meloni i del seu partit, que tractaria la qüestió sarda amb els mateixos mètodes repressius que l'Estat espanyol".

És més, asseguren que "no només no respecta un referèndum popular en el qual els ciutadans han votat democràticament, sinó que ni tan sols respecta les decisions del tribunal i se sent obligat a demanar disculpes".

 

giorgia meloni fratelli d'italia Europa PressLa líder del partit ultradretà Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni / Europa Press

"Una nació que lluita per la independència"

Els italians consideren que "Meloni no ha d'oblidar que el president Puigdemont va ser detingut en la nació sarda, que, com Catalunya, és una nació sense Estat que lluita per la seva independència". "Disculpar-se per què? Per no haver ficat en la presó a un ciutadà europeu que pot circular lliurement per tota Europa menys per Espanya. Per no haver extradit a un diputat europeu que, en 2021, està acusat de sedició per haver promogut un referèndum democràtic i pacífic al seu país?", continua el comunicat. 

 

La postura de la resta de partits

I és que l'iRS va demostrar el seu suport al president d'ençà que es va conèixer la notícia de la detenció per part de la policia italiana: "Les qüestions polítiques es resolen en l'àmbit polític, no en els tribunals, i menys encara amb la policia", consideren. 

Pel que fa a la resta de partits, a l'escrit fan referència a l'esquerra sarda, la qual consideren que està "perfectament alineada amb la italiana, guarda silenci sobre aquest tema, fent com si res hagués passat". "Creuen que poden descartar el problema ignorant-lo", afegeixen. "Aquests mètodes autoritaris són el resultat de la por que els Estats centralistes tenen als pobles que apliquen el dret d'autodeterminació consagrat en el dret internacional". 

Solidaritat incondicional

Amb tot, el partit independentista ha volgut "reiterar la seva solidaritat total i incondicional amb el president Puigdemont i demana als sards que es distanciïn del partit Fratelli d'Itàlia, una organització antidemocràtica, xenòfoba i que fomenta l'odi". "Organitzacions d'aquest tipus no haurien de tenir cabuda en un país democràtic i civilitzat", sentencien. 

 

Imatge principal: Membres del partit independentista donant el seu suport al president Carles Puigdemont / Marcello Saba