El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha llençat un dard a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El coordinador nacional d'Esquerra Republicana no ha esmentat directament cap nom, però sí que ha assegurat que les institucions del país han d'estar al servei de la majoria perquè "no són per a una o dues persones". Ho ha dit en un context on Borràs està en l'ull de l'huracà perquè està a un pas d'asseure's al banc dels acusats per presumptes delictes de corrupció relacionats amb la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. El president ha refermat el compromís de la seva formació contra la corrupció: "No la volem enlloc, és el pitjor atac que podem tenir els recursos públics, que són els recursos compartits". Les declaracions d'Aragonès s'han produït en un acte del partit a Palamós (Baix Empordà), on ha subratllat que "en la Catalunya republicana i independent", la corrupció "no hi té ni hi tindrà lloc".

La secretària general adjunta, Marta Vilalta, que també ha intervingut en l'acte, també ha posat el focus en allunyar la política dels personalismes o protagonisme, i ha situat ERC com l'opció per superar "la vella política". "Davant d'aquells que s'enroquen i que estan còmodes en un racó, construcció de consensos que és més difícil però més útil per al país, i davant d'aquells que entenen la política com una eina personal, nosaltres la reivindiquem com una eina col·lectiva perquè política s'escriu en primera persona del plural, no en primera personal del singular", ha afirmat Vilalta. I aquí és quan, just després de les paraules de la secretària general, sense esmentar en cap moment a la presidenta del Parlament, però fent una clara al·lusió a la seva persona, Aragonès ha argumentat que les institucions catalanes "són per a la majoria i no són per a una o dues persones o per a un projecte". "Nosaltres treballem per posar les institucions al servei de la majoria, i quan ho fem expressem un clar compromís contra la corrupció, perquè la corrupció no la volem enlloc", ha afirmat.

Pere Aragonès, Marta Vilalta ERC - ACN
ACN

Vilalta, durant la seva intervenció, també ha contestat les crítiques de Junts, i ha afirmat que ERC no està desorientada i que el diàleg és la manera d'avançar: "El camí es fa caminant, no només a Twitter i no només a grups de Whatsapp, sinó picant pedra, que no ferro fred, i fent que les coses passin".  Així, ha subratllat que ERC té "molt clar" el full de ruta per aconseguir i és, ha apuntat, a través de grans consensos, l'amnistia i l'autodeterminació. "La via per assolir-ho és ser cada vegada més i cada vegada més forts i, sí, defensar-ho a tot arreu, als carrers, a les places, però també a totes les taules de negociació i tots els espais que tinguem per confrontar les nostres idees amb aquells amb qui realment ens juguem el nostre futur", ha afegit.

Qui també n'ha dit la seva ha estat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ha defensat la posició del seu partit davant la negativa de Junts de participar en la taula de diàleg, durant una entrevista amb Europa Press. Ha afirmat que no se l'ocorre "cap raó per a deixar de defensar els nostres drets i els drets del poble de Catalunya en tots els àmbits possibles". És per això que ha instat a la formació de Jordi Turull a explicar la seva alternativa si no es troben còmodes en el Govern i els ha convidat a "prendre les decisions que creguin que han de prendre", encara que ha evitat especular sobre què passaria si surten de l'Executiu català. De fet, Junqueras ha afirmat que manté contacte amb gent que forma part de Junts i li han comunicat que "és impossible que surtin del Govern". A més, ha recordat que la comunitat internacional aconsella, recomana i insisteix que l'independentisme no pot abandonar la bandera de la negociació, i per això creu que han de ser els més ferms defensors de la negociació.