El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha parlat sobre la taula de diàleg i ha assegurat que la seva formació està complint el pacte de govern amb Junts, a més ha defensat que tothom compleixi els acords "si algú no els compleix, és millor preguntar-los perquè no els compleix". En una entrevista a Europa Press aquest dissabte, Junqueras ha afirmat que està a favor que tothom compleixi els acords. En aquest sentit, ha demanat a tot el que es considera independentista "si realment ho és, hauria de defensar els drets nacionals de Catalunya, la independència de Catalunya, el dret a l'autodeterminació i l'amnistia en tots els àmbits possibles". 

Davant la negativa de Junts de participar en la taula de diàleg, el líder d'ERC ha afirmat que "no se m'ocorre cap raó per a deixar de defensar els nostres drets i els drets del poble de Catalunya en tots els àmbits possibles". Així doncs, els ha instat a explicar la seva alternativa si no es troben còmodes en el Govern i els ha convidat a "prendre les decisions que creguin que han de prendre", encara que ha evitat especular sobre què passaria si surten de l'Executiu català. De fet, Junqueras ha afirmat que manté contacte amb gent que forma part de Junts i li han comunicat que "és impossible que surtin del Govern". A més, ha recordat que la comunitat internacional aconsella, recomana i insisteix que l'independentisme no pot abandonar la bandera de la negociació, i per això creu que han de ser els més ferms defensors de la negociació. 

Cas Borràs

Junqueras també ha parlat sobre el cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i ha apuntat que "si això afectés un membre, militant o a un càrrec electe d'ERC, tothom sap que ja s'hauria apartat. S'hauria apartat per si mateix, s'hauria apartat per no perjudicar les institucions i per a no perjudicar el prestigi del conjunt de l'independentisme". Sota el seu judici, és un cas que res té a veure amb l'1-O ni amb el referèndum, ni amb les causes que els van portar a la presó, en aquest sentit, ha defensat la necessitat de complir amb el reglament del Parlament, que en el seu article 25.4 estableix que la Mesa ha d'acordar la suspensió d'un diputat quan se li obri judici oral per delictes vinculats amb la corrupció. Per a Junqueras, ERC és "polida i impol·luta en aquests temes per convicció personal, moral, cívica, política i per conviccions republicanes", i també ha desvinculat el cas de Borràs amb l'1-O.

El líder dels republicans ha recordat que els independentistes van impulsar i van votar la reforma del reglament del Parlament, i ha apuntat que prendrien la mateixa decisió amb Borràs encara que la suspensió no es recollís en el seu contingut. Junqueras s'ha mostrat crític amb la proposta de Junts de demanar un front comú amb ERC i la CUP per defensar Borràs, i no deixar-la caure, i ha remarcat que des del seu partit són partidaris dels fronts comuns "en defensa de la justícia, de la transparència, de la netedat en el comportament privat i públic, en defensa de valors republicans i cívics, i de preservar el prestigi de les institucions". 

Sobre la polèmica amb el diputat de Junts Francesc de Dalmases amb la subdirectora del FAQS després d'una entrevista a Borràs, Junqueras considera que el seu comportament és "incompatible, no sols amb un càrrec electe i públic, sinó també amb les normes d'educació més bàsiques de qualsevol persona".