El secretari d’Economia del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, està convençut que la Unió Europea serà pragmàtica amb el cas català i que, per tant, una futura Catalunya independent podria formar part de l'organització continental i no quedaria fora dels tractats, com se sustenta per activa i per passiva des del govern espanyol.

Precisament en referència a l’executiu central i a les darreres declaracions del ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, en què assegura ara que Espanya no vetaria l’entrada d’una Escòcia independent a la UE, Aragonès ha assegurat que, quan arribi el torn de Catalunya, també s’imposarà aquest mateix pragmatisme. Fins ara, el govern espanyol sempre havia mantingut la posició contrària. Un cas com el català “no està previst en els tractats” però això, segons el secretari, no és un impediment. Aragonès ha citat els casos d’Alemanya i Groenlàndia.

El TC acceptarà el recurs

El republicà ha explicat que el govern de Catalunya no té cap dubte que el Tribunal Constitucional acceptarà el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy pels pressupostos catalans. “El recurs serà acceptat, no hi ha dubte, però no sabem si en tota la seva integritat”, ha destacat Aragonès, qui també ha assegurat que la decisió de portar els comptes davant el TC demostra que al govern espanyol no el preocupen els serveis catalans.

Segons el secretari econòmic, la partida per celebrar processos electorals no pot ser inconstitucional, perquè ha format part de tota la resta de pressupostos catalans i també d’altres comunitats autònomes de l’Estat. “Estancar-la és un judici previ d’intencions, és jutjar i decidir en funció de les nostres idees i de la nostra ideologia”, critica.

Fets i no paraules

Pere Aragonès ha mostrat cert escepticisme sobre el recent anunci d’inversions milionàries en infraestructures a Catalunya. La postura des del Govern és de certa cautela i el secretari considera que encara és massa aviat per extreure’n conclusions, ja que encara no s’han aprovat els pressupostos estatals. Aragonès ha citat Montilla i la seva famosa frase "fets i no paraules". “Hem de veure quin és realment el capítol d’inversions i quines es donen a Catalunya, veure que s’executin les partides i quines són les seves garanties d’execució”, ha explicat.

En matèria d’economia, el republicà també ha avançat que la Generalitat rebrà aquest juliol 1.600 milions d’euros en concepte de liquidació de l’any 2015