El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, assegura que Espanya no vetaria l'entrada d'Escòcia a la Unió Europea si s'independitzés del Regne Unit i tornés a demanar l'ingrés. Així ho ha assegurat en una entrevista publicada a The Guardian i El País

Dastis accepta que Espanya no està d'acord que s'iniciïn processos de fragmentació, però, en el cas que es dugués a terme "de manera legal i constitucional", recomanaria que Escòcia sol·liciti el reingrés i faci els passos estipulats. Dastis avança que "d'entrada" Espanya no vetaria aquest ingrés. A continuació, Dastis aclareix: "No animem el trencament de cap Estat membre, perquè creiem que el futur va en una altra direcció".

Tot i això, Dastis es cobreix les espatlles i matisa que el procés escocès és diferent del de Catalunya. La diferència principal que cita és el fet que el referèndum escocès "es va fer d'acord amb les lleis". "A Espanya no pot fer-se d'acord amb la Constitució; si es modifiqués la Constitució, ja ho veuríem", assegura.

Aquestes declaracions contrasten amb la posició del seu predecessor en el càrrec, José Manuel García-Margallo, i la del govern espanyol fins el dia d'avui, que sempre havien negat que una Escòcia independent pogués tornar a entrar a la Unió Europea.

També és destacable que Dastis es manifesti en aquesta línia la mateixa setmana en què la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha avisat al Regne Unit que, en el cas que no es pugui celebrar un segon referèndum acordat abans del Brèxit, el Parlament escocès seguiria endavant igualment.

"Brèxit tou"

Pel que fa a la sortida del Regne Unit de la UE, el ministre es posiciona més proper a un "Brèxit tou", és a dir, que no impliqui una ruptura total. "Espanya vol tenir una relació estreta amb el Regne Unit: el més propera possible al que tenim ara", ha dit. Tot i això, també ha acceptat que "si se'n van del mercat comú i de la unió duanera, és difícil que això sigui exactament un Brèxit tou".

Sobre la carta de la primera ministra britànica, Theresa May, en què va traslladar a Brussel·les la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Dastis assegura que no hi veu "amenaces i xantatges". La carta vincula l'assoliment d'un bon acord comercial a la cooperació en seguretat i terrorisme, "una mena de comerç o terror", ha dit. En aquest sentit, entén que la cooperació en seguretat "beneficia tant Europa com el Regne Unit". D'altra banda, ha afegit que "la nostra seguretat està en mans d'Europa, no en mans de Londres".