Pere Aragonès s'ha situat al costat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la decisió que prengui la Mesa sobre la situació del diputat cupaire Pau Juvillà. El president ha expressat el seu "màxim respecte i suport" a la seva decisió, remarcant que ha de ser el Parlament qui determini les actuacions a seguir en la defensa de l'escó de Juvillà: "La Mesa, la comissió de l'Estatut del Diputat i la presidenta, Laura Borràs. A ells els toca la responsabilitat i saben que tenen tot el meu suport", ha reblat. Segons ell, la situació del diputat i secretari tercer de la mesa és injusta, ja que la Junta Electoral Central intenta inhabilitar-lo per "no despenjar un llaç groc del seu despatx", i ha qualificat la decisió de la JEC de  "desproporcionada". El president també ha recordat que l'independentisme "ha avançat quan s'han ajuntat la unitat d'acció i la proposta en positiu". "La situació complexa que vivim les darreres setmanes, com amb el qüestionament de la voluntat popular que suposa la retirada de l'escó a Pau Juvillà, han de fer que no actuem només a reacció, sinó que passem a l'ofensiva democràtica, que actuem en positiu", ha explicat.

 

Arran d'aquesta situació, Aragonès ha ajornat les reunions que estaven previstes per a aquest dijous en el marc de la ronda per refer la unitat independentista. Són trobades que coincideixen amb el primer aniversari de les eleccions del 14-F. Aragonès ha decidit canviar la data per la "intensitat de l'agenda" dels grups parlamentaris aquest dijous a la cambra. Amb el focus posat en el cas Juvillà, s'ha convocat per a aquest dijous al migdia una Junta de Portaveus per convocar el pròxim ple. Les trobades amb ERC i JxCat es tornaran a programar entre divendres i dilluns. Ahir, el president s'havia de reunir amb la CUP, però el van plantar per anar a una protesta per la detenció de quatre activistes en defensa al dret a l'habitatge.

Sánchez, com Rajoy 

Aragonès també ha enviat un missatge a Pedro Sánchez, a qui ha urgit a avançar en la taula de diàleg per a la resolució del conflicte polític. Per a Aragonès, ara mateix cal "posar pressió perquè tothom entengui que hi ha de posar de la seva part per a la solució". I per això crida a Sánchez a aprofitar la taula de diàleg. "La millor solució és l'acordada i la reconeguda per totes les parts. Mirar cap a un altre costat i posar-se de perfil és el que va fer Mariano Rajoy i Pedro Sánchez no hauria de fer el mateix", ha sentenciat. El president ha fet una compareixença des de les portes del MNAC, on farà la seva conferència de reorientació política de l'independentisme el proper 14 de febrer, ha recordat que la "repressió", la negació d'un referèndum "que la majoria de ciutadans demanen" i les "causes obertes" demostren clarament que "és evident que el conflicte existeix".

Missatge als comuns 

Preguntat sobre si les discrepàncies entre els independentistes i el govern espanyol en qüestions com la reforma laboral, que ha obligat Sánchez a canviar de socis habituals, podria influir en la taula de diàleg, Aragonès ha volgut deixar clar que són qüestions molt diferents. "La negociació no depèn d'anar votant a favor cada llei que presenta el govern espanyol. Si el govern de l'Estat està compromès amb diàleg, ho ha de demostrar i no subordinar-ho al suport parlamentari en tot moment. Perquè si no, és que no s'ho creu", ha sentenciat, tot afegint que és "imprescindible que hi hagi senyals que es comença a desbloquejar la solució" aquest any. "Si el govern de l'Estat decideix no afrontar la negociació, ells hauran d'explicar per què", ha conclòs.

Sobre el contingut de la reforma, ha manifestat la seva coincidència "personal" amb els arguments d'ERC per rebutjar el text, però, ha reconegut que, com a Govern, tampoc la veu clara. "Veiem que és absolutament insuficient, fins i tot en competències: no ens retorna l'autorització administrativa prèvia en els acomiadaments, no reforça la capacitat de la inspecció de treball. Queda molt lluny de les expectatives, les promeses públiques i de les necessitats que tenim per a donar resposta als problemes laborals de Catalunya". 

Adquisicions de cultura 

El president Aragonès ha acudit aquest matí al Museu Nacional d'Art de Catalunya, on la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat les adquisicions del Departament el 2021. L’han acompanyat la directora de Chiquita Room, Laura González, en representació de les adquisicions per al Pla Integral d’Arts Visuals; la fotògrafa Paula Artés, en representació de les adquisicions del Pla Nacional de Fotografia; el periodista Jaume Vidal, en representació de la Comissió del Còmic i la Il·lustració; i el director de l’Arxiu Nacional, Francesc Balada, en representació del Fons Nacional per a l’adquisició de Béns Culturals. Aquest 2022, Cultura consolida i augmenta el pressupost extraordinari de l’any 2021, i se situa al voltant dels 2.255.000 euros. Com que les adquisicions d’art es presenten a any vençut, les compres que s’efectuïn amb aquest pressupost es presentaran l’any 2023, com s'ha fet avui amb les de l'any passat.