La CUP s'ha ofert a ERC i Junts per presidir el Parlament i assumir les responsabilitats necessàries també a la Mesa per tal de garantir els drets del diputat Pau Juvillà i la defensa de la sobirania de la Cambra, així com assumir col·lectivament totes les decisions que poguessin tenir conseqüències judicials. La formació anticapitalista ha informat sobre aquesta qüestió a la seva militància mitjançant una circular que ha avançat NacióDigital i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. En la comunicació, els cupaires expliquen que durant aquest cap de setmana van mantenir converses amb ERC i Junts amb l'objectiu de trobar una solució conjunta que permeti garantir la defensa dels drets dels diputats, i va ser en el marc d'aquestes converses on van plantejar la possibilitat: "Davant certes reticències, la CUP ha traslladat una proposta a Junts i ERC que pretenia desencallar la situació i evitar que la repressió fos una arma llancívola entre partits", argumenta la formació. 

Aquesta proposta arriba en ple embat per mantenir l'escó de Pau Juvillà, que la JEC li va retirar el divendres passat. També va donar un termini de cinc dies hàbils a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per informar sobre les accions que ha dut a terme per fer efectiva aquesta mesura. Avui mateix s'ha reunit la Comissió de l'Estatut del Diputat, que ha aprovat —amb els vots d'ERC, Junts, CUP i comuns— un dictamen en què es compromet a mantenir l'escó de Juvillà fixant com a límit no afectar els funcionaris del Parlament. Així mateix, el dictamen estableix que com que el Parlament ha presentat un recurs al Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l'acta, encara no es pot executar aquesta decisió fins que el tribunal el resolgui. Davant aquesta proposta la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha reclamat anar més enllà i explorar totes les vies per garantir la sobirania del Parlament i superar el marc establert. 

Negativa dels partits

En l'escrit, la CUP també explica que es van comprometre a no fer córrer la llista de la demarcació de Lleida mentre es garantissin els drets de Pau Juvillà, i a explorar els escenaris polítics perquè la situació representés un nou impuls per portar el conflicte polític amb l’Estat espanyol més enllà de la repressió i fixar un full de ruta independentista que dibuixi un horitzó per al país. 

Malgrat aquest oferiment, la CUP assegura que s'han trobat amb la negativa de la resta de partits i de la presidenta del Parlament: "Per aquest motiu i davant la negativa de situar-se en un marc polític que vagi més enllà, creiem que l’únic compromís que obtindrem serà el d’arribar fins a la sentència ferma de Juvillà", reconeixen.

Marc unitari

Així mateix, asseguren que han tingut com a prioritat en tot moment construir un marc unitari antirepressiu i que així seguiran treballant, amb la voluntat d'evitar que la repressió sigui una arma llancívola entre partits "i per recuperar la iniciativa política de l’independentisme, amb la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació, davant de l’evidència del fracàs de la taula de diàleg amb el govern de l’estat". 

Finalment, expliquen que Juvillà i la resta de la CUP han expressat la seva voluntat de seguir defensant el seu escó davant les ingerències de la JEC, i que per això ahir van proposar que Carles Riera rellevi Juvillà com a secretari tercer de la Mesa: "L’objectiu d’aquesta substitució és seguir fent la tasca que feia Juvillà a la Mesa, garantir la majoria independentista i la defensa dels drets dels diputats i la sobirania del Parlament, i també de l’escó de Pau Juvillà".