Un nou canvi de cromos. Si els pressupostos de la Generalitat s'aprovaven amb el suport dels comuns a canvi que ERC aprovés els comptes d'Ada Colau, ara els de Jéssica Albiach volen tornar a fer intercanvi de suports, i és per això que han traslladat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que li retiraran el suport al Parlament si ERC no avala la reforma laboral al Congrés dels Diputats. Així, els comuns han comunicat a Aragonès i a altres líders d'ERC que abandonaran la seva postura de mà estesa si ERC es manté en el rebuig de la reforma laboral, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts de la formació a ElNacional.cat.

Aquesta postura dels comuns arriba quan només falten 24 hores per al debat i votació al Congrés dels Diputats i quan els números no acaben de sortir. És en aquest context que s'han intensificat les trucades de membres del PSOE i d'Unidas Podemos i la pressió pública cap a ERC, que s'ha intensificat durant les últimes hores. Avui matí mateix el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat que encara hi ha opcions per convalidar la reforma laboral i ho ha fet mirant a ERC, a qui ha avisat que si vota en contra estarà duent a terme "l'error més greu" de la legislatura. Asens ha assegurat que intentaran arribar a un acord fins al final i ha apuntat que ERC encara no ha dit el que no els agrada de la reforma de Yolanda Díaz i que, per això, intentaran explicar-los que la negociació no s'acaba aquí: "Esquerra està actuant contra els interessos dels sindicats majoritaris a Catalunya, la qual cosa ho fa encara més incomprensible", ha afegit.

No volen negociar

En canvi, des de Catalunya la portaveu d'ERC no considera el mateix, i reivindica que no veuen motius per donar suport a la reforma laboral. Ahir mateix des del faristol del Parlament Marta Vilalta va explicar que la posició d'ERC sobre la reforma no ha variat perquè no veuen que hi hagi voluntat negociadora des de l'executiu de Pedro Sánchez, i per tant no veuen motius per donar-li suport. "Els contactes i les converses sempre estan obertes i estaran així fins a l'últim moment. Però la negociació formal amb temes sobre la taula i voluntat de modificar no està", va retreure la portaveu d'ERC, que va lamentar que es deixi escapar aquesta oportunitat i va afegir que això perjudica la ciutadania.

També avui mateix el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha sortit per denunciar l'immobilisme del govern espanyol. En declaracions als passadissos del Congrés, el portaveu d'ERC a la cambra baixa ha criticat que a La Moncloa estan més preocupats per "vendre el seu relat" que per parlar amb ells. "En el contingut no es mouen, no hi ha garanties i comunicació tampoc", ha explicat el dirigent republicà, que ha respost al pressing: "La posició que és inexplicable és prometre i perjurar la derogació de la reforma laboral i després presentar una reforma que només agrada a Ciutadans". I ha conclòs: "Si no es mouen, no ens podem moure".