El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que es "comprometi" a defensar la immersió lingüística a Catalunya. L'endemà que el Tribunal Suprem torpedinés els fonaments de l'escola en català, Aragonès ha reiterat que l'escola catalana "no es pot posar en qüestió". El president ha avisat l'executiu de Pedro Sánchez que no pot ser còmplice del possible retrocés. "És imprescindible que l'Estat surti en una clara defensa del model lingüístic i es comprometi a fer costat a l’ampli consens que hi ha a Catalunya", ha reiterat.

Aragonès ha alertat que la sentència del Tribunal Suprem "amenaça la continuïtat" del model lingüístic a l'escola i ha destacat la responsabilitat del govern espanyol en la defensa del model. Mentre Catalunya formi part de l'Estat, el foment, l'ús i la defensa del català "també és responsabilitat" del govern espanyol, ha indicat Aragonès. "És una llengua que han de protegir", ha reblat.

 

Dret i obligació

En aquest context, Aragonès ha destacat que el Govern té ara "tot el dret i l'obligació" d'exigir a la Moncloa una "clara defensa" del model d'escola català, perquè és "d'èxit", tal com ha reiterat. Així, ha instat el govern espanyol a mostrar que el model que pretén dibuixar la sentència del Tribunal Suprem "no és el seu", i actuar "en conseqüència". Ha afegit que el Govern no delegarà la responsabilitat als centres educatius, i que espera que l'Estat "tampoc ho faci".

La sentència del Suprem arriba tot just quan diferents enquestes han constatat un clar retrocés de l'ús del català a les escoles i els instituts. En aquest sentit, Aragonès ha apuntat que cal incrementar la presència de la llengua catalana als centres i garantir-ne l'aprenentatge: "Hem d’anar en la línia contrària de l’horitzó que planteja la sentència".

Francina Armengol, Pere Aragonès Europa Press

Pere Aragonès i Francina Armengol durant la reunió / EP

El finançament

Aragonès ha fet aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut a Palma amb la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol. Tots dos han tornat a reclamar al govern espanyol que aporti més recursos extraordinaris per afrontar la pandèmia, així com que mantingui els fons covid del 2021 també fins al 2022. Igualment, ha denunciat la situació d'"infrafinançament" que pateixen Catalunya i les Balears.

 

 

Imatge principal: Pere Aragonès i Francina Armengol durant la reunió aquest dimecres a Palma / Europa Press