El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha denunciat aquest dimecres que Espanya "no és un Estat de dret" sinó "només un Estat" que té com a "fonament últim la unitat". Aragonès s'ha expressat així en la rèplica del Govern després de la intervenció a petició pròpia del president Quim Torra, en la que també ha criticat la dura posició de l'unionisme contra els presos i ha allargat la mà als Comuns per construir "grans consensos". 

Aragonès ha criticat la justícia espanyola, després de conèixer els escrits d'acusació de la Fiscalia contra els presos però també la sentència sobre les hipoteques, i ha defensat que "el Tribunal Suprem no perd cap oportunitat per qüestionar-se a si mateix". 

En la seva intervenció, el vicepresident també ha recordat la sentència del TEDH sobre el cas Otegi, en què va determinar que no va tenir un judici just, i ha defensat que això també passarà en el cas dels presos. "No es partirà de zero en el judici. No hi haurà igualtat de condicions. Actuem ja perquè les actuacions siguin imparcials i justes", ha demanat.

Per tot això, el dirigent republicà ha demanat al líder del PSC, Miquel Iceta, revertir "la línia del govern Rajoy" i ha exigit acabar amb la "fal·làcia" que si no s'aproven els pressupostos de l'Estat, no es podrà augmentar el salari mínim i que Catalunya comptarà amb 2.200 milions menys. "No s'aguanta per enlloc senyor Iceta", ha defensat Aragonès, tot explicant que aquestes mesures no han d'estar vinculades als comptes. 

Per altra banda, el vicepresident ha allargat la mà als Comuns i ha coincidit amb ells que calen "grans consensos" per fer front a la situació política actual. En aquest sentit, ha apel·lat a la resta de grups perquè vagin a la cimera de partits convocada pel dia 16 de novembre, a la que Cs i la CUP ja han anunciat que no hi assistiran.

Finalment, Aragonès ha criticat a Cs i PP a qui ha retret que segueixin amb el "monotema", que no lamentin l'advertiment del TDEH que Otegi no va tenir un judici just i que no condemnin ni denuncien les accions de l'extrema dreta als carrers de Catalunya, com el cas d'aquest dimecres a Verges​. 

"Llibertat, absolució i autodeterminació. Estem segurs que  ho aconseguirem", ha conclòs el vicepresident.