Els partits independentistes no entraran ni tan sols a negociar els pressupostos de l'Estat. Així ho ha assegurat aquest dimecres el president Quim Torra, que ha comparegut de forma extraordinària davant del ple del Parlament després dels escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Els ha acusat de "buscar venjança" amb la petició de 214 anys de presó. En aquest sentit, el cap de l'executiu ha deixat clara la seva ruptura amb el govern de Pedro Sánchez: "No trafiquem amb la democràcia i la dignitat".

“Més enllà de quatre paraules, el govern espanyol ha decidit que no es posarà al costat de la democràcia i la injustícia”, ha lamentat Quim Torra, que ha afegit: “És per això que retirem qualsevol mena de suport”. En aquest sentit, ha assegurat que no negociaran els comptes públics estatals. “Hem arribat a novembre i no han posat cap solució política sobre la taula”, ha lamentat.

Davant de tot això, s’ha preguntat quina ha estat la diferència entre el govern de Sánchez i Rajoy. I ha advertit: “En el judici contra els demòcrates, jutjarem i acusarem l’Estat espanyol. Ho faran els nostres presos polítics, però també la comunitat internacional”.

En aquesta línia, el president de la Generalitat ha anunciat que, juntament amb el conseller Ernest Maragall, intensificaran l’acció exterior als Estats Units i Europa per denunciar la situació, i que també s’adreçaran als “representants” de tots els països de la Unió Europa perquè sàpiguen “com tracta l’Estat espanyol dirigents que han volgut donar la veu al seu poble”.

Dimissió de Lesmes

De la mateixa manera que va fer després de fer-se públics els polèmics xats dels jutges, el president Torra ha tornat a demanar la dimissió de Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial. Ho ha fet després de la rectificació del Tribunal Suprem sobre els impostos de les hipoteques i, també, de la condemna del Tribunal d’Estrasburg per no garantir un judici just a dirigents de l’esquerra abertzale com Arnaldo Otegi.

“La injustícia avui serà la condemna de demà”, ha advertit el cap de l’executiu, que ha instat els fiscals, advocats de l’Estat i magistrats del TS a rectificar. “Són a temps de fer-ho i han de fer-ho”, ha reclamat. I ha ironitzat amb el cas de les hipoteques: “Ara ja sabem que, quan convé, prou que saben fer-ho”.

En aquest sentit, ha denunciat que “l’escàndol i el descrèdit són absoluts”. S’ha preguntat si és “Tribunal Suprem o suprema injustícia”.

L’oposició ha de deixar els “eufemismes”

La compareixença extraordinària del president de la Generalitat ha arrencat denunciant “l’hora greu que viu la nació” i la “desraó d’una justícia dictada per botxins”. Enfront de tot això, Torra ha sostingut que el ple “no podia començar com si res no hagués passat des de divendres”, quan “es va culminar una passa més d’aquesta farsa”.

És per tot això que el cap de l’executiu ha instat els grups de l’oposició a “pronunciar-se” i abandonar els “eufemismes i mitges paraules”, i dir públicament allò que admeten en privat. Els ha recordat que la majoria són excompanys seus. “La defensa dels drets, la llibertat i la justícia pren valor real quan es fa a favor dels adversaris”, ha sostingut.