Després de mes i mig de precampanya en què ha anat traient pit de la feina feta i avançant quines seran les seves propostes per a la pròxima legislatura, Pere Aragonès ha donat el tret de sortida a dues setmanes de campanya en les que haurà de defensar la presidència de la Generalitat. Ho ha fet en un clima enrarit per la carta de Pedro Sánchez en què el president del govern espanyol anunciava que medita deixar el càrrec per "l'assetjament" a la seva dona. Tot i que Aragonès i la resta de candidats que han intervingut a l'acte ho han fet intentant posar el focus en la feina feta durant el seu pas per la Generalitat, la missiva de Sánchez ha marcat el to de l'acte amb tot un president de la Generalitat confessant que ell també estima amb bogeria a la seva dona però no per això abandona les seves responsabilitats pels atacs de la ultradreta: "El meu Manos Limpias es diu CNI i jo també sé que significa que la família i amics siguin víctimes de la guerra bruta". 

🔴 Eleccions a Catalunya 2024, DIRECTE | Tret de sortida de la campanya electoral

Anant més enllà, el president de la Generalitat ha suggerit que aquest ultimàtum de Sánchez, publicat a les xarxes minuts més tard que acabés la declaració de Salvadora Illa al Senat pel cas Koldo, podria tenir la intenció de desviar l'atenció de la possible implicació del candidat socialista en la trama de corrupció durant la pandèmia: "Si  parla d'una cosa no es parla d'una altra. Així es deixa de parlar dels casos de corrupció que hi ha hagut en aquest país. Salvador Illa vol que es parli de Pedro Sánchez per no parlar de Koldo", ha reblat el president i candidat a la reelecció, que ha ironitzat que el motiu pel qual el navarrés no va trucar a la Generalitat durant l'època de la covid és que manava ERC i no els socialistes. 

Els retrets de Rufián i Junqueras a Sánchez

També Oriol Junqueras i Gabriel Rufián, president i portaveu del partit a Madrid, han fet referència a la carta de Sánchez, que fins dilluns no comunicarà el seu futur i marcarà els primers dies de la campanya: "La gent no es mereix dirigents que només parlen d'ells, que només es preocupen d'ells. Em costa molt d'entendre que un dirigent necessiti cinc dies per saber si té ganes de continuar treballant. Ens n'han fet de l'alçada d'un campanar i no he vist a ningú dels nostres prenent-se ni cinc segons. Sabem que no ens podem permetre el luxe de dubtar", ha sentenciat Junqueras.

Rufián, que recentment ha tornat de la seva baixa per paternitat, ha estat amb la número 2 del partit, Laura Vilagrà, l'encarregat d'obrir l'acte i ho ha fet demanant als independentistes que se centrin en explicar "per què" volen la independència i no en el "com" per convèncer aquells que encara no ho estan. "Què fem amb els que encara no són independentistes? Ignorar-los com fa segons qui? La nostra feina és interpel·lar-los", ha insistit el portaveu del partit a Madrid  que ha ficat cullerada en la carta de Sánchez, retraient-li mirar "massa temps cap a una altra banda quan nosaltres teníem gent a la trena". 

No només ha rebut el PSC, sinó que també ho ha fet Junts per Catalunya i el seu candidat, Carles Puigdemont, que segons les últimes enquestes superaria els republicans, que es quedarien en tercera posició. A ells se'ls hi ha retret no només el personalisme de la seva candidatura sinó també no haver defensat la llengua quan presidien el Govern de la Generalitat, abandonar el vaixell l'octubre del 2022, deixar el país sense pressupostos per aquest 2024 o acusar-los de traïció per negociar amb el PSOE: "Mentre alguns ens deien que érem traïdors nosaltres negociàvem l'eliminació del delicte de sedició i ara tenim candidats que es poden presentar", ha exclamat Marta Vilalta, número 1 del partit per Lleida.

Dues setmanes per "fer arribar el missatge" 

Potser per aquesta tercera posició que ocupen les enquestes, Marta Rovira, que ha intervingut des de Ginebra on diumenge es reunirà tot el partit per fer un míting des de l'exili, ha demanat en aquests quinze dies de campanya "fer arribar el nostre missatge, que ha de batallar enmig del soroll i del tacticisme". Aragonès, que ha acabat la seva intervenció a crit de "Visca Catalunya lliure" s'ha mostrat convençut que la seva victòria és possible.