ERC va reaccionar inicialment amb empatia a la decisió de Pedro Sánchez de cancel·lar la seva agenda i reflexionar sobre si segueix al capdavant del govern espanyol. Així ho va manifestar la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a través del seu compte d’X. Però després de l’empatia i el suport públic inicial al president espanyol, a les portes de l’inici de la campanya de les eleccions al Parlament del 12 de maig, i passades unes quantes hores des que Pedro Sánchez va obrir la porta a una possible dimissió, Rovira ha endurit el seu discurs i ha reconegut que hi veu “tacticisme” en l’actuació del dirigent socialista, al que ha acusat “d'abaixar el cap davant la ultradreta”. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha instat a Sánchez a no deixar-se intimidar. “Davant les amenaces de la ultradreta, hem de plantar cara sempre”, i ha insistit que no s'ha de caure en el seu joc i donar-li “la victòria que persegueixen”.

El perill de cedir a les pressions de la ultradreta

Marta Rovira ha fet les declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha acusat la ultradreta de ser còmplice “de rebaixar l’estàndard democràtic, de vulnerar els drets humans i de debilitar la llibertat”, i ha insistit que cedir davant les pressions de la ultradreta, comportaria “que tot s’hi val, i el tot s’hi val, després es gira en contra de tothom”. En aquest sentit, la secretària general d’Esquerra ha retret a Sánchez que hagi cedit molt a les pressions, “per esgarrapar quatre vots” i li ha recordat al president espanyol que “té una majoria política per continuar governant i el que ha de fer és, desacomplexadament, apostar per la democràcia. Crec que ha estat tou en algunes qüestions que podrien enfortir la democràcia, com per exemple la llei mordassa, teníem una majoria molt clara per enderrocar-la i per fer prevaldre la democràcia i els drets humans; o la llei del només sí és sí, o amb el negacionisme de la ultradreta amb el canvi climàtic. Quan fas el joc a l’extrema dreta el que fas és adobar el terreny perquè després vinguin per tu”. Rovira també li ha retret la política lingüística del PSC “que ara compra el projecte de la llengua catalana de Ciutadans després de l’últim congrés el mes de març”. “El que demanem —ha insistit— és fortalesa, demanem desacomplexament, demanem una aposta per la democràcia i els drets humans, perquè si no, és cedir-los els pas”.

La dirigent d’Esquerra ha recordat que el seu partit “fa noranta-tres anys que combatem el feixisme i la ultradreta” i que, tot i l’empatia amb el dolor i la injustícia que pot estar patint el president espanyol, també ha recalcat que “això ho hem patit nosaltres des del 2017, a través de Vox, d’entitats que apareixen en els nostres procediments penals i que justifiquen que som terroristes, perquè ho estem patint. Per davant d’això només podem enfortir els llaços, solidaritzar-nos, i apostar per més democràcia i més drets humans”. Rovira ha reconegut que “hem parlat molt tímidament” amb el PSOE sobre com podria afectar la postura de Sánchez en la llei d’amnistia, però “els hem fet arribar que cal mantenir la fortalesa, cal mantenir l’aposta democràtica i continuar pel camí de l’avenç social i democràtic”.

Postura davant una qüestió de confiança

Qüestionada sobre la postura que tindria ERC davant una hipotètica qüestió de confiança que podria forçar Sánchez, Rovira afirma que “nosaltres no entendríem que això acabés en una qüestió de confiança. Què ha canviat ara? Per què la ultradreta en lloc de perseguir els independentistes o els partits polítics més d’esquerra el persegueixen a ell?, només ha canviat això” i el que ha lamentat és “que ens passem una campanya electoral a Catalunya parlant de Pedro Sánchez en lloc de parlar de Catalunya i del que Catalunya necessita. Sembla que Salvador Illa només hagi de parlar de Pedro Sánchez, Puigdemont ja només parla de Puigdemont… Nosaltres tenim moltes ganes de parlar de Catalunya, del que necessita Catalunya, tenim projecte per a Catalunya i de fer-la avançar, i en aquest sentit hi veig una mica de tacticisme de campanya electoral en aquest moviment”.

Aragonès: “No hi ha crisi de socis de govern”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també creu que no tindria sentit que el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, se sotmetés a una qüestió de confiança: “El problema no deriva d'una crisi amb els socis d'investidura, sinó per altres raons”, ha argumentat. Aragonès ha recordat al president espanyol que encara té compromisos derivats de l'acord d'investidura que s'han de desplegar: “Això és rellevant també”. Aragonès ha afegit que, quan la ultradreta l'ha atacat a ell o al seu projecte, mai han “renunciat” i han “tirat endavant” i ha afegit que Catalunya ja ha viscut la situació que ara “pot sentir” Sánchez. El president ha posat com a exemple les persones perseguides per la seva ideologia, algunes d'elles “espiades” pel seu “compromís”, en referència a l'ús de Pegasus. “És imprescindible plantar cara sempre”, ha reiterat.

Rufián: “La llei d’amnistia no està en risc” 

Des de Madrid, Gabriel Rufián també ha opinat que una renúncia de Sánchez al seu càrrec implicaria “plegar-se davant del feixisme” que representa una organització ultra com Manos Limpias. “Seria un mal exemple”, ha firmat, i també ha asseverat que “li és igual” si l’amenaça de Pedro Sánchez és mer tacticisme per aprofitar la investigació de la seva dona en benefici electoralista. “Si hi ha una estratègia, qui quedarà malament serà ell”, ha afegit. El líder d’Esquerra Republicana a Madrid opina que la llei d’amnistia no estarà en risc si Pedro Sánchez acaba dimitint de les seves funcions com a president del govern espanyol. “Crec que el risc” per a la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes “no és la dimissió d'un president, sinó la decisió d'un jutge, perquè hi haurà jutges que faran tot el possible per no complir la llei, i és gravíssim”, ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!