El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que no li consta que el govern espanyol sigui el responsable de la detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya. "Jo no entraré a especular si n'estaven al corrent o no. A mi no em consta", ha explicat el president en una entrevista a La 2 i a Ràdio 4.

A qui sí que ha responsabilitzat el president és a la cúpula judicial de l'Estat, que creu que actua amb l'única intenció de fer fracassar el diàleg. És per tot això que Aragonès afirma que s'ha demostrat que l'amnistia és necessària per solucionar el conflicte polític. "Veiem que l'aparell judicial de l'estat espanyol manté la via repressiva i el govern espanyol no pot fer veure que no ho veu".

Així doncs, Aragonès ha demanat a Pedro Sánchez que "faci més passos per acabar amb la repressió" i que "no es quedi només amb els indults". El president català subratlla que no es pot parlar de fi de la repressió quan aquest cap de setmana s'ha detingut Carles Puigdemont a Itàlia. 

La taula de diàleg

La taula de diàleg és un dels temes que més controvèrsia genera entre els socis de Govern, i cal recordar que a la darrera trobada de la mesa no hi va assistir ningú de Junts perquè no van voler portar-hi cap membre del Govern. Aragonès ha deixat clar que ni Puigdemont ni ningú de Junts li ha demanat mai que no segui a la taula de diàleg entre governs, tot i que ha admès que sí que ha sentit moltes crítiques cap a aquesta taula de negociació.

"En un procés de negociació hi ha molts moments en què tindrem les inèrcies per retornar al punt de partida, com el que ha passat amb Puigdemont", ha admès Aragonès, que ha aprofitat per demanar que aquestes situacions "serveixen per enfortir la convicció d'aconseguir l'amnistia".

Els pressupostos

Aragonès ha rebutjat fer un front comú amb Junts per negociar els pressupostos de l'Estat si és "una eina per desgastar l'independentista del costat". Aragonès ha respost d'aquesta manera a la petició de la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, que ha instat ERC i CUP a negociar junts els comptes estatals per aprofitar la "feblesa" parlamentària de Pedro Sánchez. "Si és per justificar un no i intentar arrossegar ERC cap al no, llavors no", ha afegit. El cap de l'executiu català també ha fet una crida a "reforçar" la posició catalana a la taula de negociació. "Caldria molta més unitat. Hem de fer pinya. Anar a l'una", ha defensat.

Finalment, el president ha dit que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "no té raó" pel que fa a les crítiques per manca de mossos als aldarulls dels últims dies a la ciutat. "Els dispositius han estat dissenyats per la Guàrdia Urbana i nosaltres hem estat sempre a disposició. Quan s'ha requerit més presència de Mossos, allà hem estat. Cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats". Aragonès també ha dit que s'han de diferenciar els robatoris de la gent que ha participat en botellons.

 

Foto principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès / Europa Press