Primera manifestació sarda a Itàlia, després de la detenció del president Carles Puigdemont. Els partits independentistes sards s'han reunit a les portes del Tribunal de Sàsser per reclamar la llibertat del president. En concret, els partits iRS, ProgReS i Torra, han convocat aquesta concentració des de les 9h del matí davant del tribunal italià. Amb una pancarta i crits de "llibertat" donen suport des de "la nació sarda a Catalunya". També s'ha sumat una delegació d'Òmnium Cultural.

El Tribunal de Sàsser està situat al territori de Nurra, al nord-oest de l'illa de Sardenya. Aquest és el tribunal competent per resoldre l'ordre detenció del president Puigdemont, després de ser detingut ahir a la nit a l'aeroport de l'Alguer. Aquest Tribunal és el proper a la presó de Bancali, on ha passat la nit. Entre el Tribunal i la presó hi ha 13 quilòmetres de distància.

WhatsApp Image 2021 09 24 at 09.48.58Manifestants aquest matí al Tribunal de Sàsser / Font: ElNacional.cat

"Fem una crida als catalans"

ElNacional.cat ha parlat amb el portaveu de l'Irs, Simone Maulu, i fa una crida perquè els "200 catalans independentistes que s'havien mobilitzat per assistir a l'aplec de l'Alguer es dirigeixin a aquest Tribunal per fer sentir la seva veu". I afegeix: "Nosaltres com a independentistes, creiem que si l’estat espanyol ha emès clandestinament l’ordre i captura del president Puigdemont sense comunicar-ho a la comunitat europea, aquesta s’ha d’activar immediatament per a restaurar la immunitat parlamentària del president Puigdemont i per tant restaurar la legalitat".

Recordem que la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya, té previst acollir els actes de l'Aplec Internacional 2021, des d'aquest divendres fins el proper diumenge, en el marc de les Festes Sant Miquel de la ciutat. Aquest diari també ha parlat amb el president de l'organització AdiFolk, Ivan Besora, i assegura que la intenció és "no desconvocar la trobada i fer sentir el crit unànime de llibertat cap al president Puigdemont". El toc d'inici està previst per aquesta tarda a partir de les 16.30h.

Des del Tribunal de Sàsser, els manifestants sards també demanen que Europa actuï davant una "euroordre del govern espanyol que no ha estat comunicada". Segons fonts consultades, en aquests moments, la cort li està demanant tota la documentació al president Puigdemont.

Els partits

Els tres partits sards estan liderant les mobilitzacions fora de Catalunya. L'iRS, Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna, es va fundar el 2002 pels principals promotors del projecte virtual Su Cuncordu. L'altre és ProgRes, Progetu Repùblica, fundat el gener del 2011 després d'una escissió de l'iRS. I el tercer, Torra, es presenta com una "coordinació informal d’homes i dones independentistes republicans" que actualment no s’adhereixen a cap partit polític organitzat.

Fotografia de portada: manifestació davant del Tribunal de Sàsser