El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que "la taula de diàleg està en perill i per això cal protegir-la, aïllar-la i reivindicar-la més que mai".

La detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya ha posat més pressió sobre una taula de diàleg que cada cop trontolla més. Tot i això, Rufián ha seguit defensat la línia estratègica del diàleg i la mà estesa perquè, segons ell, "no hi ha cap altra alternativa". "No hi ha alternativa a la repressió mitjançant el diàleg, la negociació i la política", ha argumentat el republicà.

"Hi ha molta gent disposada a rebentar aquest escenari? Sí, evidentment", ha dit el portaveu d'ERC, que ha sortit en defensa de la taula de diàleg en un moment on fins i tot el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ahir en la plaça Sant Jaume va criticar el diàleg amb l'Estat i va dir que "aturin la repressió i retornin els exiliats" si volen realment una negociació amb Catalunya, "si no, no pot haver-hi negociació". 

Els noms de la taula de diàleg

Pocs minuts abans que Carles Puigdemont, finalment, sortís de la presó, la consellera de Presidència Laura Vilagrà va confirmar que la detenció del president a l'exili no alterarà el desenvolupament l'estratègia del Govern a la taula de diàleg amb l'executiu espanyol. 

Durant una entrevista al programa Tot es Mou de TV3, Vilagrà va declarar que tot i que la detenció els "ha posat en alerta i no genera confiança", ells compten amb "una línia marcada que hem de seguir" perquè - justifica - "si no aquesta perd molta força". 

Màxima pressió

"La taula de negociació acaba de començar i el que farem ara justament és mirar al govern i dir-li que això [la repressió] s'ha d'aturar immediatament. És a dir, que hem d'abordar l'amnistia i l'autodeterminació atès que aquesta és l’única sortida que tenim", va continuar la dirigent d'ERC. 

La detenció del Puigdemont, quan segons la defensa del president hauria de tenir l'euroordre suspesa, ha arribat una setmana després de la taula de diàleg, coixa per l'absència de Junts per Catalunya. I ha arribat també quan s'inicia la negociació dels pressupostos de l'Estat, on els vots dels partits independentistes seran claus perquè Pedro Sánchez torni a aprovar uns comptes públics. S'afegeix un nou element damunt la taula: la situació dels exiliats que no van resoldre els indults parcials.

Imatge principal de Gabriel Rufián. - GTRES