La reacció de l’Ajuntament de Barcelona al macrobotelló que ha tingut lloc aquesta nit de divendres a dissabte a l’avinguda Maria Cristina, amb uns 40.000 assistents i amb el resultat d’aldarulls, destrosses, vint detinguts i quaranta-tres ferits ha estat la d’elevar el que fins ara es considerava com un problema d’ocupació massiva de l’espai públic a un altre d’ordre públic i per tant, passar la pilota a la conselleria d’Interior i el cos dels Mossos d’Esquadra.

Així ho ha manifestat a mig matí el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i aquest migdia ho ha reiterat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en una compareixença d’urgència ha repetit el mateix argumentari i ha emplaçat els Mossos d’Esquadra a organitzar per a aquesta mateixa nit “un dispositiu d’ordre públic preventiu”.

macrobotellon plaza espanya barcelona merce 2021 pau de la calle (5)

Dos cotxes no logotipats de la Guàrdia Urbana han cremat durant els aldarulls / Pau de la Calle 

La petició, que contrasta amb el posicionament del consistori de divendres, que va decidir deixar de controlar els macrobotellons, se sustenta precisament en aquest “salt d’escala” que ha defensat la mateixa alcaldessa. “Cal distingir un fenomen nou en l’ús de l’espai públic que passa a tot arreu, que és el de l’autoconvocatòria de botellons, que té a veure amb problemes d’incivisme, ús intensiu de la via pública sense mesures de distància i consum d’alcohol, amb el que ha passat aquí, amb vandalisme i destrosses”, ha afirmat Colau.

"Pillatge en comerços familiars"

L’alcaldessa ha afegit que fins i tot hi ha hagut algun cas “de pillatge en comerços familiars” i ha assegurat que els fets d’aquesta nit “són inacceptables”, però ha insistit en que “no tenen res a veure amb les festes de la Mercè, perquè aquí no hi havia cap acte de la festa”.

Per tot plegat, Colau ha exigit als Mossos d’Esquadra i al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que “liderin un dispositiu preventiu d’ordre públic” amb el qual podran comptar amb la col·laboració institucional i de la Guàrdia Urbana. L’alcaldessa ha emplaçat la policia catalana a decidir “amb criteris tècnics” com ha de ser aquest operatiu, però amb l’objectiu principal d’evitar la repetició d’una nova nit d’aldarulls.

El macrobotelló ha tingut lloc aquesta matinada a la zona compresa entre la plaça Espanya i les avingudes Maria Cristina i Rius i Taulet i ha arribat a congregar fins a 40.000 persones al llarg de la nit, amb un balança de 20 detencions i 43 assistències sanitàries, a banda de l’incendi de dos cotxes no logotipats de la Guàrdia Urbana i mitja dotzena de motos cremades, importants destrosses en la façana del Palau de Congressos i episodis de pillatge en alguns negocis familiars.

 

Imatge principal: Ada Colau, aquest matí a la zona del macrobotelló / ACN