Junts ha aprofitat el seu torn de rèplica al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per recordar-li que "aquest és un Govern format per un empat tècnic de 33 a 32". "No és un Govern de subordinació, és un Govern de coalició", ha dit el president del grup parlamentari, Albert Batet, des del faristol del Parlament.

Després de fer un repàs de la repressió de l'Estat i constatar que no cessarà, Batet ha apuntat que la "pregunta clau" és "com actuem des de Catalunya?". I ell mateix ha respost que "l'únic camí per arribar a la independència és el de la unitat". Així doncs, ha posat d'exemple la resposta de l'independentisme a la detenció del president a l'exili, Carles Puigdemont, a L'Alguer i ha agraït a Aragonès que es desplacés fins allà per donar el seu suport al líder exiliat.

 

"Si anem units, partits institucions i ciutadania som invencibles. Així va ser possible l'1-O. Refem aquesta unitat, enfortim l'independentisme amb complicitat, confiança i respecte. Prenem la iniciativa. Transformem el desànim en il·lusió", ha reivindicat.

"Actuar com aliats"

Batet ha reiterat la lleialtat del seu grup amb l'acord de Govern i ha demanat als republicans "actuar com aliats" i "tenir una estratègia consensuada, no que cadascú tingui la seva".

I tot i que no ha esmentat en aquest punt de la seva intervenció la desavinença entre els socis del Govern per la delegació catalana a la taula de diàleg, sí que ho ha fet amb els pressupostos espanyols. "També hem de treballar junts a Madrid per negociar els pressupostos amb voluntat de pressionar. Això és cultura d'unitat", ha apel·lat.

Batet ha conclòs el seu missatge a Aragonès prometent que seran "al seu costat, lleials" però a la vegada "amb fermesa per avançar cap a la independència amb unitat". Tot i no carregar contra l'estratègia de la taula de diàleg, Batet havia recordat uns minuts abans que "la majoria de la societat vol la independència, no la reforma de l'Estatut, la taula de diàleg o el pacte fiscal".

Repassada a la Moncloa via Illa

Durant la primera part del seu discurs, Batet s'ha dirigit al líder del PSC, Salvador Illa, com a exministre i màxim representant a l'hemicicle del principal partit de la Moncloa. "Deixin de fer el ridícul, senyor Illa", ha dit en referència a la detenció de Puigdemont. "I no facin servir la cantarella de la separació de poders o que el govern espanyol no en sabia res", ha afegit.

Precisament, el líder de Junts ha acusat el govern espanyol de "cínic" per "amb una mà aplaudir la detenció i amb l'altra passejar-se per la Generalitat com si fossin a casa seva i fer veure que dialoguen".

Per últim, Batet ha afirmat que "el diàleg requereix respectar l'altre", i ha acusat el PSOE de no fer-ho amb la repressió i vetant els noms de la seva delegació, acusació que tant la Moncloa com el mateix Aragonès han negat. 

 

Imatge principal: el president del grup de Junts, Albert Batet, en la seva rèplica a Aragonès / Foto: Sergi Alcàzar