El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat una reunió extraordinària per aquest dilluns a les 8:30 h del matí en plena crisi pels pressupostos. Un cop acabada la reunió que ERC va mantenir ahir a la tarda amb En Comú Podem, el president va convocar una reunió d'urgència per avui dilluns al matí a poques hores de la votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos.

ERC pensa seguir els contactes amb els comuns després d'una reunió "productiva" de gairebé tres hores que van mantenir aquest diumenge. En canvi, els comuns no han vist "avenços" en les negociacions i van remarcar que en aquests moments no saben si estan negociant amb tot l'executiu "o només amb una part".

Abans d'anunciar la reunió extraordinària d'avui, el president Aragonès va mantenir una reunió discreta amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, al Palau. La trobada es va celebrar mentre estaven reunides les delegacions d'ERC i els comuns, i no n'ha transcendit el resultat.

Republicans i comuns

Junts no va paricipar en la reunió bilateral entre els republicans i els comuns, perquè així ho va decidir l'executiva de Junts. Pocs minuts després de dos quarts de cinc de la tarda va començar al Palau de la Generalitat la reunió entre representants d'Esquerra Republicana i d'En Comú Podem en solitari. Per part del Govern, hi havia quatre representants, però cap d'ells del Departament d'Economia ni de Junts. Fonts d'Economia van explicar que no hi van enviar cap representant perquè així ho va acordar l'executiva del partit, i van atribuir la trobada d'aquest diumenge a unes converses de naturalesa política i no tant pressupostària. 

D’altra banda, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va comparèixer ahir a la tarda a la seu del partit i va reclamar a ERC i la CUP que facin un "darrer esforç" per assegurar els pressupostos d'una majoria independentista del 52%. Sànchez també va argumentar que és evident que no hi ha hagut una "sortida exitosa" de l'acord d'investidura que van subscriure ERC i la CUP, "que només ha durat sis mesos", i per això els va demanar que "reorientin les diferències que tenen" i que permetin que prosperin els pressupostos elaborats pel conseller Jaume Giró.

És per tot aquest seguit d'esdeveniments que el president Aragonès ha convocat una reunió extraordinària avui al matí ben d'hora per "compartir la situació" sobre els pressupostos entre els socis de Govern.

La CUP

La CUP no ha tingut "cap més notícia" per part del Govern després de la seva decisió de mantenir l'esmena a la totalitat als pressupostos. Així ho va destacar la diputada dels anticapitalistes Eulàlia Reguant aquest diumenge. "No hem rebut cap més notícia, entenem que el Govern ha decidit un soci prioritari en funció de la nostra decisió d'ahir", va destacar en referència a  En Comú Podem. I és que aquest diumenge a la tarda estava previst que hi hagués una reunió entre els comuns i el Govern. Segons destaca l'ACN, Reguant no va voler valorar que el Govern hagi decidit intensificar les negociacions amb els comuns.

En unes declaracions des de Lleida, Reguant va reiterar que la CUP considera que aquesta legislatura ha de servir per fer un "gir a l'esquerra" i "construir un horitzó independentista". "Aquest és el marc en el qual hem treballat, treballem i seguirem treballant", va dir. La diputada va insistir en el fet que la decisió de mantenir l'esmena a la totalitat dels pressupostos és una "triple esmena" al "rumb del govern, a la relació amb l'Estat, a les polítiques socials i sociovergents, i a uns pressupostos continuistes".

Imatge principal: Pere Aragonès entrar al Palau de la Generalitat per reunir-se. EFE