L'executiva de Junts ha acordat aquest diumenge no participar en la negociació dels pressupostos amb els comuns que s'està duent a terme aquesta tarda. Pocs minuts després de dos quarts de cinc de la tarda ha començat al Palau de la Generalitat la reunió entre representants d'Esquerra Republicana i d'En Comú Podem en solitari. Per part del Govern, hi ha quatre representants, però cap d'ells del Departament d'Economia ni de Junts. Fonts d'Economia han explicat que no hi han enviat cap representant perquè així ho ha acordat l'executiva del partit, i han atribuït la trobada d'aquest diumenge a unes converses de naturalesa política i no tant pressupostaria. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, és al seu despatx del Palau, encara que d'entrada tampoc no preveu participar en la trobada.

Reunió ERC-comuns

Segons ha informat l'ACN, a la reunió d'aquesta tarda hi han assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la secretària general del departament, Núria Cuenca; el director de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, i el cap de l'Oficina del President, Sergi Sabrià. Per la seva part, la delegació dels comuns està formada pels diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia, Lucas Ferro i Marc Parés. La trobada es produeix un dia després de la decisió de la CUP de mantenir la seva esmena a la totalitat als pressupostos i a 24 hores del ple del Parlament que ha de debatre aquestes esmenes, presentades per diversos grups, entre els quals figuren En Comú Podem. A la trobada, però, no hi ha cap representant del Departament d'Economia, que encapçala Jaume Giró, tot i que normalment Junts havia estat present en les negociacions de pressupostos amb la CUP, juntament amb membres de Presidència. Aquest diumenge, però, no hi ha representants de la conselleria d'Economia ni tampoc ningú altre de Junts. En l'última reunió de negociació amb els comuns, quan encara es parlava amb la CUP, hi havia assistit només el secretari general d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga.
 

comuns palau negociacions reunio pressupostos erc joan carles gallego marc ferro marc pares acnEls representants dels comuns Joan Carles Gallego, Marc Ferro i Marc Parés arriben a la reunió amb el Govern / ACN

Pressupostos

En el cas que les esmenes a la totalitat prosperin en la votació prevista per demà a la tarda al Parlament, aquests pressupostos no se seguiran tramitant i seran retornats a l'executiu. Ahir, l'anunci de la CUP de mantenir l'esmena a la totalitat i trencar les negociacions amb el Govern va forçar ERC a obrir-se a explorar En Comú Podem com a soci alternatiu, per intentar salvar la tramitació dels comptes, però des de Junts insistien a mantenir les converses amb els cupaires. De fet, els comuns ja es van abstenir en els comptes del 2021 i van permetre així la seva aprovació, quan el vicepresident econòmic era Pere Aragonès. Després de l'anunci de la CUP de mantenir l'esmena a la totalitat, Aragonès va suspendre la seva agenda per destinar el matí de diumenge a fer diverses trucades i reunions i intentar desencallar la situació.
 

Foto principal: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el líder de Junts, Jordi Sánchez / ACN