Les paraules de Carles Puigdemont aquest dimarts des de Vernet, on va defensar que Catalunya necessitava un Govern que "no sortís rendit de casa o que no s'autoimposi límits a les seves ambicions", que és un clar retret a Esquerra Republicana ja en plena precampanya electoral, no han agradat gens a Pere Aragonès, el seu rival a les eleccions del 12-M i president de l'executiu en funcions. "Qui es rendeix és qui abandona el Govern a mitja legislatura i vota en contra dels pressupostos", ha recriminat Pere Aragonès des de Vilanova i la Geltrú al candidat de Junts el 12 de maig, en referència a la decisió del seu partit de sortir del Govern l'octubre del 2022 i més recentment de votar en contra dels pressupostos de la Generalitat per al 2024. 

Així, el president ha tret pit pel fet que el seu partit hagi “donat la cara davant totes les dificultats”, a diferència de Junts, que a les pròximes eleccions es presentarà sota el nom Junts + Puigdemont per Catalunya. Aragonès ha carregat contra ells, tot acusant-los de “rendir-se davant els reptes de país quan tenien a les seves mans aprovar els pressupostos més alts de la història”, un retret que també ha llençat contra En Comú Podem. Des que dimecres 13 de març va convocar eleccions anticipades, Aragonès ha denunciat la "irresponsabilitat" d'aquests dos partits. Anant més enllà i preguntat per les paraules de Puigdemont a la Catalunya Nord, on va anunciar el pacte amb set formacions més, el candidat republicà ha assegurat que "altres haurien d’explicar les seves rendicions”. 

Una unitat impossible entre retrets 

Aquests retrets creuats entre els presidents suposen una contradicció a la mà estesa de Puigdemont des d'Elna, quan va anunciar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, per unir a l'independentisme a les eleccions del 12-M. "Ni Junts per Catalunya ni ERC anant per separat hem aconseguit quedar primers", va assegurar des de la Catalunya Nord, una proposta que va rebre la negativa d'ERC des d'un primer minut. Ara, després de les paraules de Puigdemont, Aragonès insisteix que la crida per unir l'independentisme es redueix a "pur electoralisme". “Si demanes unitat, no critiques”, ha reblat el candidat republicà, que ha dit que ERC “no participarà de projectes unitaris a prova de coces i menyspreus”.

Per Aragonès, acusar el Govern de sortir rendit de casa és una "estranya manera de demanar un treball conjunt", mentre ha lamentat que des de Junts ofereixin projectes que "venen fum i prenen el pèl", cosa que ha contraposat a la proposta del seu partit, que rau principalment en un referèndum acordat amb l'estat espanyol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!