ERC ha acusat Carles Puigdemont de "repetir errors" per "proposar una llista única enmig de retrets", després de la conferència a Elna d'aquest dijous, on ha anunciat que serà el candidat de Junts a la presidència de la Generalitat. Així ho han indicat fonts de la formació republicana, que han declinat la proposta de llista unitària llançada pel president a l'exili de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig: "Després d'abandonar Junts el Govern del 52% o votar en contra dels pressupostos més socials de la història d'aquest país, proposar una llista única enmig de retrets és repetir errors del passat".

Tanmateix, és veritat que des d'ERC han assegurat que veuen "espais" per "refer ponts". Per exemple, "donant suport" a la proposta del Govern per a un finançament singular. "Si de debò volen refer la unitat d'acció, que comencin per afegir-s'hi", han indicat les fonts. També han preguntat a Puigdemont si Junts tornarà a investir Pere Aragonès en cas que la situació ho faci possible després de les eleccions del 12-M. És més, han exigit que la seva formació "deixi clar" si donarà suport a un govern presidit per un partit independentista "i tornarà a investir el president Aragonès o continuarà prioritzant els pactes amb altres actors".

La conferència de Puigdemont

A la conferència, Puigdemont ja ha confirmat oficialment que serà el candidat de Junts a les eleccions catalanes del 12 de maig. "Després de sis anys i mig defensant la presidència a l’exili, no puc defugir d’aquesta oportunitat. (...) He decidit presentar-me a les eleccions al Parlament de Catalunya", ha dit. De la mateixa manera, ha renunciat als comicis europeus: "No vull que ningú tingui cap dubte al respecte ni que s’especuli de manera interessada, per això he decidit renunciar a les llistes del Parlament Europeu". Per tant, deixarà de ser eurodiputat.

Un dels punts clau de la conferència ha sigut el moment en què ha defensat la creació d'una nova llista unitària independentista, com Junts pel Sí. "Ni ERC ni Junts, anant per separat, hem pogut esdevenir el primer grup parlamentari. Quan més hem avançat ha estat quan més units hem anat", ha recordat. A més, ha afegit: "Ningú no pot demostrar les bondats d’anar per separat. Sé, però, que una llista unitària té nombroses resistències". Això sí, els retrets als republicans i al Govern d'Aragonès han sigut constants a la conferència del president a l'exili, com quan ha fet broma de les reunions de la taula de diàleg —que ha deixat per sota de les reunions de Junts a Suïssa—.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!