Pere Aragonès es pronuncia. El president de la Generalitat ha compartit aquest divendres la seva valoració respecte del pacte del PSC, ERC, Junts i els comuns al Parlament que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola i delega a cada centre la decisió, i alhora defineix la llengua catalana com a "centre de gravetat" del sistema d'educatiu. Aragonès ha manifestat que és un bon acord i n'ha reivindicat el seu ampli consens polític. "En qüestió de llengua tots hem de posar tot l'esforç per poder arribar a com més suports millor", ha dit. A més, ha afirmat que el pacte és una resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposava un 25% de castellà a les aules. Pel president, permet superar aquest obstacle "a partir d'un consens polític amplíssim, criteris pedagògics i des d'un punt de vista jurídic amb molta solidesa".

La proposta parteix de la base que el català és "llengua pròpia de Catalunya", i "la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu". Però la modificació incorpora per primera vegada el castellà també com a llengua que s'utilitza a l'escola, i estableix que seran els centres els que en decideixin l'ús, tenint en compte la situació sociolingüística: "També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre". I manté que per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori, l'ensenyament de les llengües oficials "ha de tenir garantida una presència adequada". Aragonès, però, ha opinat que la modificació de la norma no perjudica el català i impulsa el castellà, sinó que tot el contrari. "Afavoreix la llengua més dèbil, i la realitat és que la llengua més dèbil en coneixement i en capacitat d'ús a les escoles i instituts de Catalunya, desgraciadament, és el català". En aquesta mateixa línia, el president ha valorat que l'acord enforteix la immersió lingüística i manté el model actual.

 

Advertència a Junts

Els de Carles Puigdemont van mantenir ahir al vespre una llarga reunió del grup parlamentari, després que alguns sectors del partit s'hagin mostrat molestos per l'acord. Junts ha condicionat el suport i ha traslladat a la resta de grups la necessitat de trobar un "imprescindible consens" amb les entitats en defensa de la llengua i la comunitat educativa. Fonts del partit adverteixen que l'acord descarrilarà si no s'aconsegueix aquest consens. ERC ha acusat Junts de dinamitar l'acord per partidisme. Pere Aragonès ha aprofitat les seves declaracions avui per dirigir-se també als de Carles Puigdemont, i els ha advertit contra abandonar l'acord: "Compto que els quatre grups parlamentaris que han impulsat amb molta responsabilitat aquest acord continuaran donant-li suport, com no pot ser d'una altra manera", ha dit. "Estic convençut que la feina que s'ha fet en les darreres setmanes es revalorarà per part de tots els grups parlamentaris".

Crítiques de la CUP

"Vostès avui han perpetrat la renúncia per sempre més a la immersió lingüística i a la defensa del català", va dir la diputada de la CUP Dolors Sabater durant la celebració del ple del Parlament del dijous, quan tenia la paraula per posicionar-se sobre una moció sobre la producció audiovisual en català. La cupaire va acusar aquesta decisió de deixar la porta oberta a què la llengua catalana deixi de ser la llengua vehicular a les escoles, i va alertar que al mateix temps que els jutjats acceleren les eines contra la immersió lingüística en català, "el govern autonòmic un cop més obedient i submís es carrega una estratègia amb 40 anys de vigència i afavoreix la minorització del català".

Qui també s'ha pronunciat ha estat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demostrat amb les seves paraules per què ha estat criticada per alguns sectors de l'independentisme. "És un acord que defensa el català i que respecta i no ataca el castellà", ha indicat. "Posa el català com a centre de gravetat, però també el castellà com una llengua d'aprenentatge". D'altra banda, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha afirmat que "permet blindar la immersió i el català a l'escola", mentre que el castellà queda "en la mateixa posició que tenia: una llengua d'aprenentatge, igual que ho és l'anglès", ha dit Albiach. A més, ha celebrat que d'aquesta manera s'aconsegueix deixar les escoles "fora de les urpes dels jutges".