Celebració socialista. El líder del PSC, Salvador Illa, ha aplaudit avui l'acord de la seva formació, ERC, Junts i els comuns al Parlament que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola i delega a cada centre la decisió, i alhora defineix la llengua catalana com a "centre de gravetat" del sistema d'educatiu. Illa ha demostrat amb les seves paraules perquè ha estat criticada per alguns sectors de l'independentisme. "És un acord que defensa el català i que respecta i no ataca el castellà", ha indicat. "Posa el català com a centre de gravetat, però també el castellà com una llengua d'aprenentatge".

 

La proposta parteix de la base que el català és "llengua pròpia de Catalunya", i "la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu". Però la modificació incorpora per primera vegada el castellà també com a llengua que s'utilitza a l'escola, i estableix que seran els centres els que en decideixin l'ús, tenint en compte la situació sociolingüística: "També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d'acord amb els criteris que s'estableixen a l'apartat 3". Aquest apartat 3 estableix que per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori, l'ensenyament de les llengües oficials "ha de tenir garantida una presència adequada" en els currículums i en els projectes educatius de cada centre. Amb aquesta maniobra, la pilota passa a les mans dels centres i s'evita parlar de percentatges.

Avís a Junts

Salvador Illa també ha aprofitat una intervenció aquest matí per advertir que l'acord del català està "obert" a totes les formacions que vulguin incorporar-se, i ha demanat "altura de mires". "Posem per sobre els interessos del país, de la societat catalana, i no posem per sobre els interessos curtplacistes dels partits", ha advertit. L'avís ha anat dirigit a Junts: els de Carles Puigdemont van mantenir ahir al vespre una llarga reunió del grup parlamentari, després que alguns sectors del partit s'hagin mostrat molestos per l'acord. Junts ha condicionat el suport i ha traslladat a la resta de grups la necessitat de trobar un "imprescindible consens" amb les entitats en defensa de la llengua i la comunitat educativa. Fonts del partit adverteixen que l'acord descarrilarà si no s'aconsegueix aquest consens. ERC ha acusat Junts de dinamitar l'acord per partidisme.

Pels comuns, blinda el català

En aquesta línia, els comuns també s'han volgut dirigir explícitament a Junts. La líder a Catalunya, Jéssica Albiach, ha confiat que els de Carles Puigdemont no abandonaran l'acord: "És important que hi siguin. Com més transversal sigui aquest acord, més solidesa tindrà", ha afirmat. També ha aprofitat per defensar amb convicció el pacte, afirmant que permet protegir el català a les escoles, a diferència del que manifestava Salvador Illa. "Permet blindar la immersió i el català a l'escola", mentre que el castellà queda "en la mateixa posició que tenia: una llengua d'aprenentatge, igual que ho és l'anglès", ha dit Albiach. A més, ha celebrat que d'aquesta manera s'aconsegueix deixar les escoles "fora de les urpes dels jutges".