Indignació absoluta a la CUP. Els anticapitalistes estan sent molt crítics amb l'acord que han anunciat aquest dijous ERC, Junts, PSC i comuns per modificar la Llei de Política Lingüística, establint el català i castellà com a llengües d'ús a l'escola sense percentatges, una maniobra que els quatre grups han adoptat per combatre la imposició del 25% del castellà a les aules dictada per la justícia espanyola. L'acord al qual han arribat els grups deixa l'aplicació del castellà en mans de cada centre, una decisió que ha rebut fortes crítiques a les xarxes socials. Diversos diputats cupaires han carregat contra aquesta decisió, i també des de l'hemicicle del Parlament Dolors Sabater ha estat molt contundent: "Avui ERC i Junts han rubricat una sentència de mort", ha sostingut, i ha assegurat que avui "s'han despullat davant del país".

"Vostés avui han perpetrat la renúncia per sempre més a la immersió lingüística i a la defensa del català", ha dit Sabater durant la celebració del ple del Parlament d'aquesta tarda, quan tenia la paraula per posicionar-se sobre una moció sobre la producció audiovisual en català. La cupaire ha acusat aquesta decisió de deixar la porta oberta a que la llengua catalana deixi de ser la llengua vehicular a les escoles, i ha alertat que al mateix temps que els jutjats acceleren les eines contra la immersió lingüística en català, "el govern autonòmic un cop més obedient i submís es carrega una estratègia amb 40 anys de vigència i afavoreix la minorització del català". 

Tot plegat arriba després de l'anunci d'aquest matí, just un dia abans que s'acabi el termini que dona el TSJC per aplicar el 25% de les aules. La polèmica de la reforma que han acordat els grups està en la modificació del punt 21.1 de la Llei de Política Lingüística. El text inicial diu que "el català s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament no universitari". Però els grups han decidit canviar-ho d'aquesta manera: "El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu. També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre".

L'ofensiva de la CUP

Aquesta és la reforma que han fet els grups i que asseguren que servirà per blindar el català i fugir de les imposicions del TSJC. Una reforma que la CUP ha rebutjat amb contundència. Precisament els cupaires van presentar ahir la seva proposta per blindar el català: que sigui l'única llengua vehicular en l'educació. Aquest canvi el volien incloure a la Llei 12/2009 d'Educació de Catalunya. Actualment, aquesta norma diu que "el projecte lingüístic ha d'incloure els aspectes relatius a l'ensenyament i a l'ús de les llengües en el centre, entre els quals hi ha d'haver en tot cas el tractament del català com a llengua vehicular i d'aprenentatge". El matís que proposa modificar la CUP és que sigui "única llengua vehicular"

Resposta als carrers

Posteriorment, i un cop acabat el ple, s'ha pronunciat al respecte el diputat de la CUP Carles Riera, que ha estat contundent. Davant del nou escenari ha reivindicat la necessitat d'una "àmplia i massiva resposta social" per defensar el català a les escoles, casualment només un dia després que milers de persones sortissin als carrers per protestar contra la sentència del 25% de castellà a les aules. També ha aprofitat per reclamar a Esquerra Republicana i Junts que retirin el seu aval a la proposta presentada i se sumin, precisament, a la cupaire. De fet, ha asseverat que a la proposta d'avui s'hi podria sumar Ciutadans: "Ens sobta que no s'hi sumi perquè és la seva, ja que consagra que el català sigui llengua vehicular, però també el castellà".