En una setmana, el Govern sabrà si el seu projecte de pressupostos decau o bé pot continuar la seva tramitació al Parlament amb la possibilitat que es puguin aprovar durant la primera quinzena del mes d'abril. Quan falten set dies per al debat a la totalitat dels comptes, l'executiu compta amb 66 vots a favor, però li falten almenys dos per poder mantenir-los vius. Aquest dimarts, el terreny es complicava per a Aragonès amb l'esmena a la totalitat presentada pels comuns, que insisteixen que, si es manté el Hard Rock, ells no formaran part de l'equació. I així s'ha constatat, novament, en la sessió de control al Parlament aquest dimecres, on el president de la Generalitat ha admès que, si frenés aquest projecte, podria perdre el suport dels socialistes i seguiria sense poder tirar endavant els pressupostos.

La líder dels comuns a la cambra catalana, Jéssica Albiach, ha volgut assenyalar que "qui va posar al cor de les negociacions el Hard Rock va ser el PSC, ja que van condicionar l'aprovació dels pressupostos al fet que el Hard Rock prosperés". "El Hard Rock és molt més que un macrocasino, és una idea nefasta en matèria de salut mental, inseguretat o abús excessiu de l'aigua", ha afegit Albiach. Amb tot, els comuns han reiterat que hi ha temps per negociar: "Pel bé del país, esmenin l'error. Rectifiquin, és una decisió política, hi ha temps". Durant la seva rèplica, Aragonès ha destacat que, si acceptessin aturar el Hard Rock, hi hauria una "reclamació patrimonial" i es quedarien amb només 41 vots: "Amb l'actual composició del Parlament, no es pot. Hem de llançar per la borda els pressupostos perquè l'altra majoria no és possible amb l'actual Parlament? No ens fem trampes. Si ho accepto, hi haurà un grup que es retirarà i, per tant, perdrem els comptes".

Al llarg de la sessió de control, Aragonès ha apel·lat els diferents grups —a excepció de Vox— a permetre la tramitació dels pressupostos la setmana vinent perquè permeten "superar les retallades en l'àmbit educatiu, fan un salt endavant en sanitat i habitatge, en protecció del medi ambient i en la generació d'oportunitats". Dirigint-se als comuns, ha reiterat que "no hi ha cap euro, cap partida ni cap mesura" per al Hard Rock i ha reclamat "responsabilitat per deixar enrere les retallades i enfocar el futur amb tots els recursos disponibles" per a la ciutadania. "Vostès trien si avancem o retrocedim", ha llançat als comuns.

El PSC també pressiona pels pressupostos i Aragonès assegura estar "disposat" a un acord amb Junts

Totes les preguntes dels diversos grups han anat orientades als pressupostos, que es debatran la setmana que ve a la cambra catalana. En el cas de Junts, Albert Batet ha preguntat per la baixa execució de les inversions de l'Estat a Catalunya, moment en què Aragonès ha insistit en el fet que "el que paga la pena és aprovar els pressupostos de la Generalitat". El president de la Generalitat ha afirmat que el 22 de febrer van fer arribar una proposta sobre els comptes a Junts, amb 74 mesures que "sumen centenars de milions d'euros": "Inclouen el 70% de les seves propostes, estic plenament disposat a arribar a un acord". Al seu torn, Batet ha afirmat que la situació a Catalunya és un "guirigall" per les topades amb els comuns.

També ha fet referència als comptes el cap de l'oposició, Salvador Illa. El seu partit va anunciar un acord pressupostari amb el Govern el dimarts passat i aquest dimecres ha defensat que és "bo" pel país que aquest projecte s'aprovi. En aquest sentit, ha repartit retrets a Junts i els comuns. Als juntaires, els ha recordat que ni ell ni el seu grup són "responsables que Aragonès sigui president, altres no poden dir el mateix, que han passat de blanc a negre". Als de Jéssica Albiach, els ha criticat que "el que no semblava un problema l'any passat [el Hard Rock] ara sigui un problema i un entrebanc, és realment curiós". Illa ha defensat el seu posicionament en els pressupostos perquè pensen "més en el país que en les eleccions": "És política útil, la que creiem que convé al país".

Tot i la seva esmena a la totalitat, el cap de l'executiu ha volgut tornar a "allargar la mà" a la CUP, afirmant que si compten amb el seu suport, el "pressupost serà millor". Malgrat tot, la diputada dels anticapitalistes, Mar Ampurdanès, ha qualificat els comptes de "continuistes" i ha insistit que calen 1.000 milions d'euros en habitatge: "Han decidit tocar el violí amb la dreta, al compàs del PSC; no es pot distingir el projecte del Govern del que té el PSC o del de la patronal". El president Aragonès també ha indicat que està "a les mans" del PP i Ciutadans que la setmana que ve no caiguin uns pressupostos per la "prosperitat" de Catalunya. El dirigent del PP, Alejandro Fernández, ha criticat que el Govern s'hagi instal·lat en la "cultura del no", fet que considera que és una "victòria de la CUP": "Prou a la Catalunya paralitzada i decadent a la qual ens dirigim". Al republicà no li ha fet "gràcia" la "frivolitat" de Fernández perquè, a parer seu, la "cultura del no" la representen els populars: "No al sistema de finançament just, no a garantir els drets de la llengua catalana, no a les inversions de Rodalies o no a la voluntat majoritària de Catalunya".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!