Al Govern se li compliquen, ara com ara, els números per aprovar els pressupostos de 2024. Els comuns han anunciat aquest dimarts que han registrat una esmena a la totalitat als comptes i eleven la pressió sobre l'executiu perquè es desmarqui del Hard Rock. La seva líder, Jéssica Albiach, ha recordat que havien posat com a "condició imprescindible" aturar aquest projecte al Camp de Tarragona i afirma que, de moment, el president Pere Aragonès "no està disposat a tirar endavant mesures que són imprescindibles". Amb tot, Albiach ha defensat que "amb la mateixa contundència" que han registrat aquesta esmena a la totalitat, estan disposats a retirar-la si el Govern "descarta el projecte tòxic i nociu" del Hard Rock.

A parer dels comuns, Aragonès ha de "respondre si està disposat a fer les transformacions que va anunciar durant la seva investidura o si es quedarà atrapat en un macroprojecte vell que van decidir CiU, PSC i PP fa una dècada". Jéssica Albiach ha assenyalat que han posat la condició sine qua non d'aturar el Hard Rock perquè és un "disbarat mediambiental i comportarà precarietat, més delinqüència o més problemes de salut mental". Per als comuns, la resposta del president, fins ara, és clara: "No està disposat a liderar i sembla captiu de la decisió de fa 10 anys". A més, la líder dels comuns ha subratllat que, qui ha posat al centre el Hard Rock, "és el PSC": "Van posar-ho com a condició per aprovar els pressupostos i Esquerra Republicana ho va comprar, i sembla que darrerament ho accepten tot". Albiach ha insistit que es tracta d'una decisió "política i no tècnica".

Més enllà del Hard Rock, Jéssica Albiach ha denunciat des de la sala de premsa del Parlament que el Govern no està disposat a acceptar mesures com la sisena hora als centres escolars o dotar-se de més beques menjador. "Cada any diuen que reverteixen les retallades de CiU i que són els millors pressupostos de la història. Nosaltres els reclamem més lideratge i menys xantatge. Amb nosaltres se'ns fan propostes, es dialoga, es negocia i s'arriba a acords, però ni se'ns pressiona ni se'ns fa xantatge", ha alertat la dirigent dels comuns.

La data límit, el 13 de març

Ara, el calendari per acordar els pressupostos s'escurça. A l'espera del posicionament de Junts, ja hi ha diversos grups que han anunciat una esmena a la totalitat als pressupostos. El debat de totalitat es produirà el dimecres 13 de març, a partir de les nou del matí. Si els juntaires també se sumessin a les esmenes a la totalitat, els pressupostos podrien decaure. Preguntats per si acabarien retirant l'esmena per intentar allargar les negociacions si aquesta setmana no aconsegueixen desencallar res, els comuns ho descarten: "El Govern ha tingut temps suficient per esmenar l'error del Hard Rock. Si l'executiu no rectifica, votarem en conseqüència". Malgrat això, Albiach ha reiterat que seguiran a la taula de negociació, que les reunions es desenvolupen en un to "cordial i correcte", però des de la "decepció i incomprensió" per la seva part.

Per últim, la dirigent dels comuns ha valorat que l'acord del Govern amb el PSC "no és ambiciós ni va a l'arrel dels problemes que té Catalunya". Jéssica Albiach ha aprofitat per atacar els socialistes preguntant-se com "pot ser que un partit que es considera progressista pensi que és una bona idea que a Catalunya tinguem el casino més gran d'Europa, amb els problemes que comportarà".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!