El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, s'ha mostrat obert a negociar un nou sistema de finançament però ha advertit que: "no canviarem l'autodeterminació per un nou model de finançament autonòmic". En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el vicepresident ha fet aquesta apreciació tot i que ha apuntat que sempre estarà disposat a dialogar amb el govern espanyol. 

En la mateixa línia, el titular d'Economia ha assegurat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "sap que la única solució pel conflicte català és una solució validada pels ciutadans de Catalunya" i que, fins i tot, "se li va escapar a Iceta". 

D'aquesta manera, Aragonès recorda que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va dir la setmana passada que si el 65% dels catalans volia la independència, la democràcia hauria de trobar un mecanisme per habilitar-la".

Ara bé, el vicepresident té clar que per aconseguir la independència "cal construir una majoria més forta perquè, per ara, l'Estat no es comporta com el Regne Unit".

Els pressupostos

Durant l'entrevista un dels principals temes de conversa han estat els pressupostos de la Generalitat que el Govern es va veure obligat a prorrogar. Si més no, Aragonès ha enviat un missatge de tranquil·litat: "Amb el pla de contingència cobrirem tant com puguem el que havíem proposat als pressupostos". A més a més, ha apuntat que es garantiran tots els serveis tot i que "potser no s'obriran nous programes".

Sobre la compareixença com a testimoni al Tribunal Suprem el proper 23 d'abril, després que un Guàrdia Civil l'acusés de demanar diners a la Xina, Aragonès ha subratllat que "no ha estat mai a la Xina i encara menys per demanar finançament al govern xinès". "Quan t'amenacen que et tallaran el FLA, tu has de preveure altres fonts de finançament, però sempre des de l'estricta legalitat", ha afegit Aragonès sobre si el 2017, com a secretari d'Economia, va anar a buscar finançament a l'estranger.

El retorn de la paga extra i les nòmines

Finalment, Aragonès ha explicat que el Govern aprovarà dimarts un decret llei que preveu un crèdit extraordinari en el context de prorroga pressupostària per pagar les nòmines dels treballadors públics fins a finals d'any i el retorn del 40% de la paga extra del 2013.

Segons Aragonès, tot i que sense pressupostos no es podran fer noves inversions, cal garantir determinats serveis i ha fixat els àmbits d'ensenyament, salut, treball i benestar, emergències i seguretat com els prioritaris del pla de contingència. Així mateix, ha explicat que aquesta setmana enviarà una carta a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, per demanar-li més recursos per poder atendre els menors estrangers no acompanyats.