El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció presentada per Junts per Catalunya i pactada amb el PSC per tal de facilitar el desallotjament “d’ocupacions delinqüencials”, després de la polèmica originada a Premià de Dalt amb la contractació de Desokupa per part de l'Ajuntament. Es tracta d’una moció que manifesta el “rebuig a les ocupacions conflictives i sovint delinqüencials d’habitatges, naus industrials i altres espais que generalment són propietat d’entitats financeres, fons especulatius o persones jurídiques considerades grans tenidors que en ocasions desatenen les seves responsabilitats i no actuen per fer-hi front amb els mecanismes legals previstos”.

La moció s'ha votat en diferents punts. Junts, PSC, Ciutadans i PP han votat a favor en els cinc punts. ERC s'hi ha abstingut en tots, però s'ha mostrat a favor de l'últim, que demana dotar de recursos econòmics als ajuntaments per fer front a despeses derivades dels allotjaments d'urgència per processos de pèrdua d'habitatge. Vox i els comuns s'han posicionat a favor, en contra i s'han abstingut depenent dels punts, mentre que la CUP ha votat sempre en contra, excepte en l'últim punt, en el qual s'ha abstingut. 

Així mateix, la moció demana “modificacions legislatives per donar eines jurídiques” als ajuntaments i comunitats de veïns per facilitar aquest tipus de desocupacions. "Aquestes situacions degraden la convivència en el seu entorn i alhora generen problemes als veïns i veïnes, patint sorolls, fums, immissions, amenaces i situacions delinqüencials com el tràfic de drogues, provocant un sentiment d'impotència als veïns i als ajuntaments".

La moció també té un apartat en el qual es dona suport “a les modificacions legislatives en tràmit a Congrés en relació amb els processos relatius a l’ocupació de béns immobles”. És a dir, les desocupacions exprés que vol impulsar el PSOE. 

El text aprovat pel Parlament també aposta per "elaborar un pla de xoc" per tal de "lluitar de manera eficient contra les màfies" especialitzades en l'ocupació d'habitatges i presentar les mesures previstes davant la Comissió d'Interior en el termini de 15 dies. D'altra banda, i seguint aquesta mateixa línia, la moció demana "dotar de recursos econòmics als ajuntaments per fer front a les despeses derivades dels allotjaments d'urgència derivats de processos de pèrdua d'habitatge".

Desokupa a Premià de Dalt

L’aprovació d’aquesta moció arriba l’endemà que esclatés la polèmica a l'Ajuntament de Premià de Dalt per haver contractat l’empresa Desokupa com a assessora per realitzar desnonaments al municipi. El consistori va explicar que ha arribat a un acord amb l'empresa i han signat un contracte d'un any per un import de 3.000 euros més IVA anuals. L'objectiu de la contractació és que Desokupa faci funcions "d'intermediació per a la recuperació de béns immobles ocupats de manera mafiosa i/o delinqüencial", uns fets que l'Ajuntament considera que "sempre generen un problema de seguretat en la població". Aquesta organització està liderada per Daniel Esteve, un exporter de discoteca amb antecedents policials i pròxim a partits d'ultradreta.

Conscient de les crítiques que originaria la contractació de Desokupa, l’Ajuntament de Premià de Dalt es va afanyar a difondre un comunicat en el qual assegurava que l’empresa "ofereix un mètode alternatiu que té com a finalitat la resolució amistosa de la controvèrsia i evitar, en la mesura que sigui possible, un procediment judicial per a la recuperació de la possessió de l'habitatge en qüestió per part de la propietat".