Junts torna a evidenciar el seu paper d'oposició. En el primer ple del Parlament des del trencament del Govern, els de Borràs i Turull ja han començat a evidenciar que no posaran fàcils les coses al nou executiu monocolor d'Esquerra Republicana. El divorci ja va constatar-se ahir, durant una interpel·lació d'Albert Batet al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en què va advertir-lo que no tenia la confiança de la cambra i que estava "sol". Unes hores després, un projecte de llei del Govern sobre el Pla Estadístic de Catalunya queia gràcies a l'abstenció dels diputats de Junts, malgrat que la normativa havia estat elaborada per la conselleria de Jaume Giró i que ell l'havia defensada amb fermesa el passat mes de maig.

L'escenari tampoc ha canviat aquest dijous, quan ha arribat l'hora de votar una moció presentada pels comuns en què es lamenta la resposta de la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural davant l'actual crisi energètica. Un dels punts ha instat el Parlament a constatar "el fracàs de la gestió" d'aquest departament, pilotat per la republicana Teresa Jordà. I ha prosperat amb total facilitat: només ERC s'hi ha oposat. En canvi, l'oposició en bloc ha votat favorablement, evidenciant així la solitud en què es troba el grup parlamentari de Pere Aragonès. L'orientació de vot de Junts no ha afectat el resultat, però sí que ha servit per demostrar de nou quin serà el seu rol a partir d'ara.

De fet, la majoria de formacions de l'oposició han aprofitat per carregar amb duresa contra la gestió de Teresa Jordà. La diputada del PSC Sílvia Paneque ha lamentat que el balanç del seu departament és "molt pobre", mentre que des de la CUP, Dani Cornellà ha explicat que volen "reprovar" la consellera perquè entenen que "té les eines per fer la transició energètica, com la llei de canvi climàtic" però, en canvi, no s'ha fet, i tampoc compta amb el suport del territori. La moció ha estat presentada pel diputat dels comuns, Lucas Ferro, qui ha criticat que l'executiu podria fer seu el lema "la Catalunya del 85%", en referència al percentatge de la demanda elèctrica que prové de combustibles fòssils. En canvi, els republicans s'han escudat al·legant que Catalunya ha fracassat "de moment" en la implementació de les renovables per una "raó històrica": que els anteriors caps de la conselleria no van apostar per elles com sí que ha fet Teresa Jordà.

Compareixença de la consellera

En aquesta mateixa línia, també s'ha aprovat un punt per demanar la compareixença de la consellera Teresa Jordà a la Comissió d'Acció Climàtica per fer balanç de la implantació d'energies renovables l'any 2022. A més, el Parlament també ha instat el Govern a dissenyar un pla nacional per a la sobirania energètica, un cop s'hagi posat en marxa l'energètica pública. De la mateixa manera, també es proposa un pla de polígons solars, amb panells per a empreses amb teulades disponibles, així com l'impuls d'un pla per a l'eficiència energètica.

Junts es reuneix amb el sindicat SAP-FEPOL dels Mossos d'Esquadra

Una delegació de Junts per Catalunya s'ha reunit aquest dijous amb representants d'un dels dos sindicats majoritaris dels Mossos d'Esquadra, SAP-FEPOL. Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts; Mònica Sales, portaveu del grup al Parlament; Mercè Esteve i Jeannine Abella, diputades de la Comissió d'Interior, han analitzat amb aquest sindicat la crisi desencadenada al si del cos policial amb la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela. Des de Junts, expliquen que volien "conèixer de primera mà la seva posició sobre la greu crisi dins dels Mossos que ha generat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena", amb el cessament d'Estela. En aquesta línia, manifesten que "actuarem sempre amb responsabilitat, especialment per salvaguardar el prestigi i la reputació" del cos. Batet ha precisat que "no contribuirem ni farem el joc per fomentar el seu desprestigi".

De fet, el dimarts, Junts va demanar la compareixença del conseller Joan Ignasi Elena. Sobre la situació als Mossos, el president del grup parlamentari de Junts considera que "el Govern va tard i malament" i sosté que l'executiu "ha de donar totes les explicacions necessàries en seu parlamentària i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tampoc s'hi pot posar de perfil perquè és el màxim responsable polític de la policia". Junts afirma que "el Departament d'Interior, amb el conseller Elena al capdavant des de fa 18 mesos, no disposa d'un projecte polític de seguretat pública, ni per al cos de Mossos d'Esquadra ni policies locals".