La trencadissa del Govern s'ha evidenciat aquest dimecres, per primer cop, al Parlament de Catalunya. Els diputats de Junts per Catalunya s'han enfundat el vestit d'oposició ja en la primera votació que se celebrava a la cambra catalana. Fins al punt d'abstenir-se en un projecte de llei del Govern, el Pla Estadístic de Catalunya, que havia elaborat el Departament d'Economia quan estava en mans seves i que el conseller Jaume Giró havia defensat el passat mes de maig davant l'hemicicle, en l'inici de la tramitació parlamentària. Aquesta abstenció ha estat clau perquè el Govern es quedi sol en la seva primera llei postdivorci. Era la votació final, la majoria de grups han canviat de sentit i la norma ha quedat tombada per 33 vots a favor (els d'ERC), 59 en contra i 39 abstencions.

El projecte de llei buscava "potenciar el paper i la qualitat de l’estadística oficial". Però aviat s'ha constatat, durant el debat parlamentari, que la cosa anava més enllà del seu contingut. En la seva intervenció, el diputat de Junts, Joan Canadell, ha denunciat que "no sabem cap on va" el nou Govern i que, en el que portem de legislatura, "els departaments d'ERC han demostrat que la independència no és ben bé la seva prioritat". I, a manca de qüestió de confiança, Canadell ha plantejat les votacions parlamentàries com un plebiscit: "De la via àmplia al Govern feble del 21%. Avui veurem en votacions reals si el suport és realment del 80%". Malgrat que ha dit que "tècnicament és una llei votable", no ho han fet.

 

El resultat de la votació ha estat un reflex de la realitat que viu el nou executiu. Només hi han votat a favor els 33 diputats d'Esquerra Republicana. Junts per Catalunya i la CUP s'han abstingut, impedint-ne l'aprovació. I la resta de formacions (PSC, comuns, Ciutadans, PP i Vox) han premut el no. Tot això malgrat que el projecte havia arribat al ple des de la comissió sense esmenes vives i amb el suport unànime de tots els grups —també el de Junts— excepte l'extrema dreta de Vox.

ERC ha considerat “incomprensible” el gir del conjunt de l’oposició en aquesta iniciativa. Els republicans insten aquestes formacions, a qui acusa de “tacticisme estèril”, a “fer-se útils en les votacion al Parlament a partir d’ara per generar eines i recursos al servei de la gent”. Defensen que aquest projecte era “essencial per continuar modernitzant, garantint la bona feina i incrementar la transparència de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), un organisme punter de recerca i avaluació de polítiques públiques”.

Més votacions

Aquesta votació no suposa un gran drama per al Govern, però en vindran moltes altres. Aquest dijous es votaran diverses mocions al Parlament que també poden evidenciar la soledat del nou executiu. Com una del PSC per la situació del cos dels Mossos d'Esquadra, on els socialistes denuncien les ingerències polítiques al cos policial. Junts per Catalunya no ha aclarit què hi votarà, però el seu grup ha registrat esmenes al text amb la possibilitat d'aprovar-lo. Per una banda, volen sortir "en defensa" de la policia catalana, però per l'altra volen assenyalar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a qui reclamen explicacions.

Aragonès: "Les majories existeixen"

Abans de la votació, aquest dimecres al matí, hi ha hagut una compareixença del president Pere Aragonès​ per informar de la remodelació del Govern després de la sortida de Junts. Després de lamentar la sortida dels seus exsocis, que assegura no entendre, els ha instat a “abandonar qualsevol temptació de bloqueig” i arribar a acords per tirar endavant la legislatura “mesura a mesura”, tant per a aprovar pressupostos com per a resoldre el conflicte polític amb l'estat espanyol. “Ningú es pot inhibir”, ha advertit el cap del Govern, que ha defensat que “les majories existeixen” si hi ha voluntat política. La realitat de les votacions, però, de moment indica una altra cosa.